Plasturii cu nicotină nu ajută pe termen lung

0

Dacă ești fumător care încearcă să se lase, vestea bună este că ai la dispoziție mai multe metode  care te pot ajuta să renunți la obicei, vestea proastă este, însă, că acestea nu funcționează pe termen lung.  Un nou studiu confirmă ceea ce fumătorii știu deja – renunțarea este foarte, foarte grea, iar plasturii și guma cu nicotină nu taie pofta de țigări pentru multă vreme. 

Cercetătorii spun că guma și plasturii cu nicotină nu sunt mai eficiente decât renunțarea fără ajutor la țigări pentru mai mult de câteva luni. “Suntem dezamăgiți”, spune Gregory Connolly, director al Centrului pentru Controlul Global al Tutunului în cadrul Școlii Harvard pentru Sănătate Publică și co-autor al studiului.

Connolly și colegii săi au studiat 787 de fumători adulți din Massachusetts care s-au lăsat recent de fumat. Ei au fost monitorizați între 2001 și 2006 și au răspuns la chestionare de trei ori, în trei momente diferite ale intervalului de timp. La fiecare chestionar, o treime dintre participanți reluaseră obiceiul de a fuma, numărul acestora fiind aproximativ egal distribuit în rândul celor care folosiseră înlocuitori de nicotină, o combinație între înlocuitori de nicotină și consiliere și cei care nu folosiseră nicio metodă.

“Rezultatele arată că ne pricepem să facem oamenii să se lase, dar nu ne descurcăm grozav la a-i ține nefumători”, spune cercetătorul.  Se pare că schimbările sociale precum interzicerea fumatului în locuri publice, inclusiv în interior, precum și taxele și prețul crescut al țigărilor ar fi mai eficiente. Connolly speră să se ia și alte măsuri precum creșterea standardelor pentru înlocuitorii de nicotină sau manipularea conținutului țigărilor pentru a micșora gradul de dependență pe care o creează.

Foto: Flickr / eschipul

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger