Plastiki, ambarcatiunea construita din sticle de plastic, a ajuns cu bine la finish

0

Dupa patru luni petrecute in Oceanul Pacific, Plastiki a ajuns cu bine, la inceputul acestei saptamani, in portul australian Sydney.  Stirea nu ar avea nimic iesit din comun, daca nu ar fi vorba de o ambarcatiune construita exclusiv din 12.500 sticle de plastic. Neobisnuita expeditie a fost initiata de un membru al familiei Rothschild si s-a dorit o modalitate de a atrage atentia asupra problemei resturilor si deseurilor tot mai prezente in oceanele lumii.

Plastiki este un catamaran de circa 18 metri lungime construit din pet-uri de plastic, care a parcurs circa 8 mii de mile marine, intre San Francisco si Sydney. Drumul , presarat nu o data cu furtuni puternice, a durat patru luni de zile.

Expeditia a fost condusa de David de Rothschild, 31 de ani, membru al cunoscutei familii de bancheri britanici. Acesta a declarat, conform The Guardian, ca idea calatoriei i-a venit dupa ce a citit un raport al Natiunilor Unite in care se spunea ca poluarea oceanelor cu resturi de plastic tinde sa devina o problema extrem de serioasa.  Iar prin expeditie a incercat sa traga un semnal de alarma.

Plastiki, cu numele derivat de la cel al barcii Kon-Tiki condusa de celebrul Thor Heyerdahl , a fost o ambarcatiune construita pe principii ecologice. Ea a fost construita din sticle de plastic umplute cu dioxid de carbon, pentru a le face mai rezistente si mai flotabile. Catamaranul a fost alimentat de energie solara si eoliana, iar o bicicleta medicinala a alimentat laptopurile aflate la bord. Nu in ultimul rand, a fost dotata cu o toaleta ecologica.

De-a lungul celor 128 de zile ale calatoriei, cei sase membri ai echipajului au trait intr-o cabina de circa 27 de metri patrati, au facut dusuri cu apa sarata si au supravietuit cu o dieta bazata exclusiv pe hrana deshidratata sau conserve. Din cand in cand, au cules legume din niste “gradini” de mici dimensiuni improvizate la bord.

Desi planul initial era ca Plastiki sa fie reciclat, de Rothschild spune ca are de gand acum sa il pastreze intact, pentru a fi folosit ca un simbol al importantei reciclarii. “Nu o data oamenii s-au uitat la noi si au spus: <<sunteti nebuni>>. Acum cred ca putem spune: <<orice este posibil>>”.

Au existat insa si critici fata de aceasta expeditie. Ei au acuzat faptul ca astfel se incurajeaza credinta ca utilizarea ambalajelor de plastic este acceptabila, atata timp cat acestea sunt reciclate, in loc sa se militeze pentru eliminarea completa a lor.

Foto: Theplastiki.com

Cititi si:

Vaporul din gunoaie „Plastiki”. Jurnal de calatorie din insula de plastic

Vaporul din gunoaie „Plastiki”

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger