Plasticul e peste tot: chiar și munții elvețieni sunt poluați

0

Un studiu amplu a descoperit microplastic în sol în toată Elveția, chiar și în zone muntoase îndepărtate, iar cercetătorii avertizează că este necesară studierea impactului deșeurilor din plastic asupra hranei. Ei susțin că descoperirile din Elveția arată amploarea fenomenului și atrag atenția că alte țări sunt afectate mult mai rău, mai ales țări cu sisteme de colectare deficiente.

În acest prim studiu referitor la microplasticul din pământ, cercetătorii au analizat probe de sol din 29 de văi inundabile din rezervații naturale din Elveția. S-au găsit particule microplastice, fragmente sub 5mm, în 90% din soluri. Oamenii de știință cred că particulele sunt purtate de-a lungul țării de vânt.

Până în prezent, cercetarea poluării cu microplastic s-a concentrat pe oceane, fiind întâlnită pe întregul glob, inclusiv zona arctică. S-a demonstrat că particulele afectează viața marină și pot absorbi toxine din apă.

Niveluri record de microplastic s-au descoperit în râuri într-un studiu publicat în martie, iar anul trecut s-au descoperit fibre plastice în apa de la robinet de peste tot în lume. Alte studii au găsit microplastic în apa îmbuteliată, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății să lanseze un raport, dar și în bere, miere și sare. Totuși, nu s-a făcut aproape niciun studiu pentru a vedea dacă particulele ajung să fie consumate de mulți oameni și dacă pot fi nocive.

Michael Scheurer și Moritz Bigalke de la Institutul de Geografie al Universității din Berna au condus noul studiu care este publicat în jurnalul Environmental Science and Technology. ”Aceste constatări sunt alarmante”, a spus Scheurer. ”De exemplu, noi studii indică faptul că microplasticul din sol poate fi nociv și poate chiar omorî viermii din sol.”

Particulele microplastice s-au găsit chiar în regiuni montane în care se poate ajunge doar pe jos. ”Toate aceste zone erau în parcuri naționale. Noi am crezut că vom găsi una-două particule dar am găsit foarte multe”, spus Bigalke.

Aproape 100% din plasticul folosit în Elveția este fie reciclat, fie incinerat, fiind cea mai ridicată rată din Europa. În locurile în care administrarea deșeurilor este mai proastă și mai mult plastic intră în mediul înconjurător, contaminarea solului poate fi și mai ridicată, spune Bigalke: ”Problema ar putea fi mai rea în alte țări.”

Contaminarea cu microplastic pe terenurile agricole ar putea fi chiar și mai gravă. Se știe că particulele de plastic sunt prezente în nămolul de la stațiile de tratare a apei, și acest nămol este folosit câteodată ca îngrășământ agricol. Un alt studiu a găsit microplastic în fertilizatorul produs din deșeuri alimentare și de grădină.

S-a estimat că aplicarea nămolurilor de canalizare pe teren arabil poate transporta mai mult microplastic în sol decât plasticul care ajunge în oceane.

Una dintre puținele cercetări pe microplasticul din hrană a examinat puii de curte din Mexic. Cercetătorii au găsit 57 de particule/gram în pipotele puilor.

Sursa: The Guardian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger