De o vreme încoace, lumea a devenit ceva mai conştientă de răul produs prin deversarea deşeurilor în ocean, în special a celor de plastic. Cu toate acestea, fenomenul continuă şi afectează mediul înconjurător, calitatea apei şi a vieţii noatre, a tuturor, în cele din urmă.
Imaginea acestui fenomen a devenit faimoasa insula de gunoaie în formă de spirală din largul coastei californiene, numită The Great Pacific Garbage Patch. Pe aceste gunoaie, cadavre de păsări aflate în descompunere stau drept mărturie a răului produs mediului şi vieţii de către plasticul nostru cel de toate zilele. O cercetare recentă realizată de către Australian Research Council Centre of Excellence for Climate System Science arată că plasticul, pe lângă faptul că rămâne în mediu, mai şi călătoreşte la distanţe foarte mari. Spre exemplu, spun cercetătorii australieni, deşeurile din plastic deversate de australieni pot ajunge în oricare din cele cinci bazine oceanice ale lumii.
Cercetarea mai arată că longevitatea plasticului este atât de cruntă, încât şi dacă am reuşi, cumva, acum, să ne oprim din a mai arunca plastic în oceane (lucru greu de crezut că s-ar putea realiza, din păcate), dârele şi straturile de depuneri de gunoaie din plastic tot ar continua să se formeze sute de ani de acum încolo. „Există, în oceanele subtropicale dintre continente, cinci zone cunoscute de acumulare de gunoi (rampe de gunoi). Fiecare dintre acestea conţine atât de mult plastic, încât dacă am draga cu o plasă uriaşă aceste regiuni, am scoate mai mult plastic decât biomasă”, consideră autorul principal al studiului, Erik Van Sebille. O a şasea astfel de rampă de gunoi este în curs de formare în Marea Barents, în interiorul cercului arctic: în aproximativ 50 de ani, ea va deveni o insulă de gunoaie, la fel ca şi celelalte, estimează cercetătorii.
Sursa: CleanTechies
Foto: Oceanchampions.org