Plastic din pene de găină

0

Milioanele de tone de pene de găină ar putea fi folosite la producerea plasticului, arată un studiu care analizează fezabilitatea acestui plastic mai prietenos cu mediul, informează BBC.

“Rețeta” conține materiale derivate din petrol într-o cantitate semnificativ mai mică. Cu toate acestea, mai este nevoie de teste la o scară mai mare pentru a stabili fezabilitatea ideii.

Penele, ca și părul și unghiile, sunt făcute, în mare parte, dintr-o proteină dură și stabilă din punct de vedere chimic, denumită cheratină și pot aduce mai multă rezistență și o greutate mai mică în compoziția plasticului.

Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska, Lincoln, propun folosirea fibrelor din penele de găină în proporție de 50% în compozite. Drept urmare, plasticul necesită cantități mult mai mici de derivați din petrol.

“Tehnologiile anterioare folosesc cheratina ca un aditiv la polietilenă și polipropilenă. Lucrarea noastră face din pene ceva ca polietilena și polipropilena”, explică cercetătorul Yiqi Yang.

Prin urmare, plasticul va fi mai degradabil și mai sustenabil. În plus, acest tip de plastic este mai rezistent, inclusiv la apă.

“Dacă putem folosi deșeuri pentru un produs funcțional, eu zic că este o idee bună. Deci folosirea biomaterialelor, fie că este pentru produse de uz casnic, fie pentru aplicații structurale, cred că merită investigată”, spune, la rândul său, Renko Akkerman, director tehnic în cadrul Centrului de Cercetare a Compozitelor Termoplastice din Olanda.

Foto: Reuters

Citiți și:

VIDEO Adopție ciudată: O găină a luat în grijă pui de iepurași

Cât gunoi încape într-o broască țestoasă

Schimbarea la față a plasticului

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger