Plastic din alge modificate genetic

0

Algele se înmulțesc repede, nu afectează producția alimentară și nu au nevoie decât de lumina soarelui și de un pic de apă pentru a crește. Acesta e motivul pentru care oamenii de știință din spatele proiectului “SPLASH”, finanțat de UE, încearcă să obțină plastic ieftin și de înaltă calitate din plantele acvatice și trebuie să demonstreze că noul tip de bioplastic poate fi la de fel de viabil ca cel convențional.

 

Flickr/ jdnx

 

Soluția pentru o asemenea realizare ar fi modificarea genetică a algelor astfel încât să producă hidrocarburile și zahărurile necesare procesului. Asta ar fi partea simplă, spun cercetătorii, citați de Phys.org. Provocarea este extragerea componentelor necesare în așa încât algele să nu fie omorâte, o problemă care nu a fost încă rezolvată.

Cu toate astea, potrivit oamenilor de știință, de îndată ce proiectul va obține o cantitate suficientă de molecule, există șanse mari să se obțină plastic de înaltă calitate și de toate felurile. Materialul rezultat, realizat din lanțuri lungi de hidrocarburi, ar urma să fie identic din punct de vedere chimic cu păcura, o materie primă folosită deja în producția de plastic. Echipa speră ca, în patru ani, să prezinte lumii o funie din fibre de plastic obținute din alge.

Experți din domeniu, precum Krijn de Jong, profesor de chimie anorganică și cataliză la Universitatea din Utrecht, Olanda, spun că nu calitatea ar fi problema. De Jong și echipa sa au dezvoltat la rândul lor un catalist care produce syngas – un gaz sintentic constând dintr-un amestec de hidrogen și monoxid de carbon – din deșeuri alimentare. Acesta, la fel ca păcura, este folosit deja ca materie primă în industria plasticului.

Alți specialiști susțin că bioplasticul obținut din alge este departe de aplicații practice. Michael O’Donohue, un expert francez în biocataliză, spune că ideea e interesantă, dar că nu există alge perfecte și nimeni nu știe cum să extragă din ele moleculele necesare, iar urcarea procesului la scară industrială va fi extrem de dificil. El și echipa sa lucrează în prezent cu drojdie, microorganism pe care vor să-l folosească pentru a produce lanțul lung de hidrocarburi ce ar urma să fie folosit ca precursor al bioplasticului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger