Planul de zbor al albinelor se modifică în funcţie de prezenţa prădătorilor

0

Albinele culegătoare de polen îşi modifică traiectoria dr zbor pentru a evita diverşi prădători pe care îi detectează pe ruta lor obişnuită, au descoperit recent cercetătorii de la Universitatea londoneză Queen Mary. Pentru a demonstra această capacitate a insectelor, renumite pentru zborul lor în linie dreaptă, oamenii de ştiinţă au folosit păianjeni artificiali, pe care i-au plasat, ca şi „capcane”, pe traseul micilor culegătoare.

 

 

În mod normal, albinele zboară în linie dreaptă de la floare la floare şi exact aşa au făcut, în timpul experimentului, câtă vreme nu le-a stat nimic în cale. Odată ce au depistat prezenţa păianjenilor artificiali, au făcut mai multe ocoluri pentru a trece de ei. Strategia albinelor de a vizita mai multe flori dintr-o singură zonă este cunoscută sub numele de „zborul Levy”, după matematicianul francez Paul Pierre Levy. Faptul că au reacţionat la prezenţa prădătorilor prin schimbarea imediată a tiparului de zbor arată, spun cercetătorii britanici, că strategia albinelor este mult mai complexă decât s-a crezut până acum.

„În teoria matematică, tratăm o albină ca un obiect care se mişcă la întâmplare, atingând ţinte precise şi prestabilite. În sălbăticie, albinele sunt mereu ameninţate de diverşi prădători, cum sunt păianjenii, aşa că ne-am întrebat, fireşte, cum o astfel de ameninţare le modifică, în fapt, comportamentul clasic de culegătoare de nectar”, a explicat unul din autorii studiului, Rainer Klages. Conform acestuia, secretul siguranţei albinelor stă în viteza de deplasare într-o direcţie anume. Modul în care această viteză se schimbă arată, de fapt, unde intervin prădătorii care influenţează zborul insectelor.

Experimentul realizat de cercetătorii britanici a demonstrat că albinele au deviat de la drumul lor drept şi au făcut mai multe ture de ocolire când pe traseu se aflau păianjenii artificiali. 30 de albine au fost incluse în experiment, iar zborul lor a fost urmărit în 3D cu ajutorul unor camere de mare viteză. Testul nu s-a desfăşurat în natură, ci în condiţii create în laborator, dar membrii echipei speră ca în curând să poată confirma cercetarea şi rezultatele chiar pe teren, urmărind albinele în sălbăticie. Potrivit lui Klages, concluziile experimentului vor ajuta alte studii matematice privind albinele, care, de acum încolo, vor fi nevoite să introducă în ecuaţie şi interacţiunea ca element ce afectează tiparul de zbor al micilor insecte.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger