Plantele vorbesc între ele, cu ajutorul ciupercilor din pământ

0

Un studiu coordonat de dr. David Johnson, de la Universitatea Aberdeen, a descoperit că plantele pot comunica între ele prin intermediul solului. Studiul arată că, atunci când unele plante sunt bolnave (de anumite boli), ele pot alerta plantele din apropierea lor ca acestea să îşi activeze anumite gene menite să ţină boala la distanţă, iar aceasta să nu le afecteze şi pe ele, scrie site-ul Inhabitat. Cheia acestei comunicări, susţine studiul, este o ciupercă din sol, care îndeplineşte rolul de mesager.

 

 

Relaţia dintre plantele care comunică şi această ciupercă din pământ este una simbiotică, potrivit echipei de cercetători, care şi-a făcut publice concluziile studiului în publicaţia The Economist. În mod normal, plant oferă hrana, iar ciuperca, mineralele; dar, spun autorii studiului, dincolo de această relaţie, ciuperca, cea care creează o adevărată reţea în sol pentru plante, îndeplineşte şi rolul de mesager. În anul 2010, o echipă de cercetători chinezi a descoperit că atunci când o roşie a fost atacată de mană, a reuşit, cumva, să alerteze roşiile din apropierea ei, care şi-au pregătit, astfel, apărarea. David Johnson şi echipa lui s-au gândit să afle care este mecanismul prin care plantele sunt capabile să realizeze o astfel de comunicare şi, pentru experimente, au folosit fasole.

Pentru a demonstra faptul că plantele comunică prin sol, echipa a pregătit terenul bazându-se pe faptul că fasolea este adesea atacată de afide. Când acest atac are loc, plantele eliberează o substanţă menită să atragă viespile, care să anihileze afidele. “La cinci săptămâni după începerea experimentului, toate plantele au fost acoperite cu pungi care permiteau trecerea dioxidului de carbon, a oxigenului şi a vaporilor de apă, dar stopau trecerea unor molecule mai mari, precum cele folosite de fasole pentru semnalizarea atacului afidelor”, explică autorii studiului. În aceste condiţii, au putut observa că, deşi restricţionate să alerteze viespile, plantele de fasole au comunicat între ele prin intermediul solului, în momentul în care una dintre ele a fost atacată de afide.

 

Mai multe detalii: The Economist

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Copacii comunică între ei conectaţi prin ciuperci

Cum cresc unele dintre fructele şi condimentele noastre preferate


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger