Plantele modificate genetic gasesc un mediu propice si in salbaticie

10

Culturile de plante modificate genetic pot supravietui si se pot dezvolta in salbaticie, nu doar pe campurile supravegheate de agricultori, au observat cercetatorii americani de la Universitatea din Arkansas, care au analizat zona rurala din Dakota de Nord si au descoperit in premiera pentru SUA transgene la 80% din plantele salbatice de canola – inrudite cu rapita – pe care le-au gasit.

„Am trasat 11 linii de-a lungul statului [Dakota de Nord] – sosele si alte drumuri”, spune liderul cercetarii, Cindy Sagers, pentru BBC. „Am mers de-a lungul lor, am facut 604 opriri pe o distanta totala de 5.000km. Am gasit canola in 46% dintre locuri, iar 80% dintre plante contineau cel putin o transgena”. Cercetatorul mai spune ca au gasit plante de rapita resistente la ierbicide la marginea drumurilor, in zone cu deseuri, in parcuri, in benzinarii sau in cimitire, iar in unele locuri plantele erau ingramadite aproape la fel de strans ca pe campurile agricultorilor.

Majoritatea plantelor de canola din Dakota de Nord au fost modificate genetic pentru a fi rezistente la ierbicide, ceea ce explica raspandirea lor in salbaticie. Unele dintre ele au cunoscut polenizarea incrucisata si este pentru prima oara cand specialistii au identificat culturi de plante modificate genetic dezvoltandu-se in salbaticia din Statele Unite.

Descoperiri similare au fost realizate in Canada, in timp ce in Japonia, o cercetare din 2008 a depistat cantitati semnificative de rapita – o ruda apropiata a plantei de canola – in regiunile portuare unde au fost importate soiuri modificate genetic. Ce i-a surprins insa pe cercetatorii de la Universitatea din Arkansas a fost cat de omniprezente sunt plantele modificate genetic in salbaticie.

„Cea mai mare densitate a plantelor am intalnit-o in preajma campurilor agricole si de-a lungul autostrazilor”, spune Cindy Sagers. „Dar am gasit plante si in pustietate – si exista destul de multa pustietate in Dakota de Nord”. Semintele de canola se imprastie foarte usor, suflate de vant sau cazand din camioane, avand o greutate de cateva miimi dintr-un gram. Politica americana nu va supune culturile modificate genetice unui regim regulator decat in cazul in care exista o diferenta demonstrabila intre OMG-uri si echivalentul lor conventional.

Foto: Cultura de canola/Flickr-rejohnson71

Tags:10 comentarii

 1. Nenorocitii astia cu ONG-urile vor sa ne omoare pe toti.
  Pun molecule in toate plantele si le fac sa fie genetice ca sa faca ei mai multi bani fara sa le pese ca sunt otravitoare pentru toti oamenii si vietatile.
  Maine poimaine or sa faca si oameni genetici.
  Dumnezeu sa ne apere si sa ne fereasca de ceasul cel rau ca vine sfarsitul lumii cel de la urma.

 2. Traducere dupa ureche si informatie deformata, alarmista, tipic pentru subiecte legate de ecologie, vaccine, gauri negre etc. pe hotnews si in mai toate gazetele romanesti…

  Problema de fond e ca astfel de mutatii genetice favorizeaza folosirea redusa a pesticidelor in agricultura, insa sunt respinse din ignoranta simplificatoare a unor ecologisti extremisti.

  Ignoranta si lipsa de logica apare deja in titlu: e normal ca o planta la care sunt modificate 1-2 gene (din zeci de mii cate are adn-ul) specific pt. a rezista la ierbicide sa se dezvolte si in salbaticie! Ce sa mai vorbim de gramatica sau stil… “au gasit in premiera… pe care le-au gasit”.

  Autorul (autoarea) improvizeaza (fraza asta nu e traducere din nici o sursa): “Majoritatea plantelor de canola din Dakota de Nord au fost modificate genetic pentru a fi rezistente la ierbicide, ceea ce explica raspandirea lor in salbaticie.” – din nou ilogic: rezistenta la ierbicide nu este cea care explica raspandirea in salbaticie, ci faptul ca genetic sunt 99.999% identice cu “wild type” si se dezvolta normal. In salbaticie nu se aplica ierbicide, de aia se numeste salbaticie! Prin urmare planta modificata genetic sa reziste la ierbicide nu este nici favorizata nici defavorizata in salbaticie.

  pentru oameni rationali ce cunosc limba engleza iata surse mai serioase:
  http://www.bbc.co.uk/news/mobile/science-environment-10859264
  http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=129010499&ft=1&f=1001

  Puteti remarca omisiuni selective pentru a sustine mesajul alarmist:

  “We found the highest densities of plants near agricultural fields and along major freeways,” Professor Sagers told BBC News.

  Professor Alison Snow, an authority on gene flow from Ohio State University who was not involved in the research, said that authorities had anticipated the existence of GM “volunteers” – plants growing in the wild outside fields – but did not consider it a problem.

  “Regulatory agencies in the US have acknowledged that volunteer populations of GM, herbicide-resistant canola are expected to occur, as well as populations of inter-specific hybrids,” she told BBC News.

  Few scientists believe that the canola plants pose an environmental risk, but the study highlights the ease with which some genetically modified plants can spread beyond their fields.

  “I wouldn’t lose any sleep over it,” says Mike Wilkinson, a researcher at Aberystwyth University in the U.K. Wilkinson has studied the spread of conventional canola in the U.K., and says that while it’s common for the seedlings to spread, they don’t fare well in the wild.

  Wilkinson says that just because the plants are genetically modified, doesn’t mean they’ll be more successful than wild plants. In this particular case, herbicide resistance will provide little edge to plants growing in areas that, almost by definition, don’t receive many herbicides. “It’s very difficult for either of these transgene types to give much of an advantage, if any, in the habitats that they’re in,” he says, referring to the genetically modified canola.

  Linda Hall, a researcher at the University of Alberta in Canada, agrees. She’s studied colonies of genetically modified canola in that country for years, but says that they haven’t spread far beyond the roads. “It’s pretty spoiled — it’s used to growing in well-fertilized, clean seedbeds without competition, so it does not do well if it is having to compete with other plants,” she says.

  Concluziile sunt:

  Sagers agrees that the canola won’t take over. But she says her work highlights an important issue: Future varieties of genetically modified crops will escape into the environment. Studying North Dakota’s canola should teach researchers exactly how that spreading occurs, and what the potential impacts could be.

  In fine, un raspuns pt. zeltera:
  Da, poate fi controlata prin introducerea unei gene de auto-distrugere dupa una sau mai multe recolte, sau dupa un numar predeterminat de diviziuni celulare.

 3. Intrebare lui gigimarga deoarece am vazut ca e informat:
  Pentru ce crezi ca modifica genetic o planta? Pentru rezistenta la daunatori si fungi sau pentru a rezista la ierbicid?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger