Plantele fac matematică

0

Plantele au au capacitate intrinsecă de a realiza operații matematice, ceea ce le ajută să-și regleze rezervele de hrană pe timp de noapte. Cercetătorii britanici spun că au fost uimiți să descopere un exemplu de aritmetică atât de sofisticată în lumea plantelor. Cantitatea de amidon consumată pe timp de noapte este calculată prin împărțire într-un proces care implică chimicalele din frunze.

Cercetătorii au studiat planta Arabidopsis, o plantă model pentru experimente. Pe timpul nopții, când planta nu poate folosi energie de la soare prin care să o convertească dioxidul de carbon în amidon și zaharuri, trebuie să-și regleze rezervele de amidon ca să-i ajungă până dimineața.

Experimentele au arătat că, pentru a regla amidonul atât de precis, planta face impărțire matematică. Cercetătorii au folosit modele matematice pentru a determina cum se face operația matematică în interiorul plantei. Pe timpul nopții, mecanismele din interiorul plantei măsoară dimensiunea stocului de amidon. Informația despre timp vine de la un ceas intern, similar cu ceasul biologic al omului.

Cercetătorii au sugerat că procesul este mediat de concentrațiile a două tipuri de molecule denumite “A” pentru amidon și “T” pentru timp, astfel că rata de consum a hranei vine din proporția moleculelor “A” și “T”, adică “A” împărțit la “T”.

E posibil ca păsările să folosească o metodă similară pentru a conserva nivelele de grăsime în timpul migrației.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger