Plantele au memorie si se imunizeaza prin lumina

3

Plantele isi pot „aminti” si „reactiona” la informatiile pe care le contine lumina, arata o cercetare recenta. Ele transmit din frunza-n frunza date legate de intensitatea si calitatea luminii intr-un mod asemanator cu cel in care actioneaza sistemul nervos al oamenilor, iar aceste „semnale electro-chimice” sunt purtate mai departe de celule care actioneaza ca veritabili „nervi” ai plantelor.

Cercetatorii de la Universitatea de Stiinte ale Vietii din Varsovia, Polonia, au observat ca lumina care bate pe o singura frunza face ca intreaga planta sa raspunda la acest stimul, scrie BBC News. Iar acest raspuns, care ia forma unor reactii chimice produse in interiorul frunzelor, este activ si pe intuneric. Ceea ce inseamna ca, spun oamenii de stiinta, plantele „memoreaza” datele pe care le contine lumina. „Am propagat lumina doar pe partea de jos a plantei si am observat schimbari in partea superioara”, explica profesorul Stanislaw Karpinski, liderul cercetarii. „Aceste schimbari au continuat si cand am oprit lumina. Am fost complet surprinsi de asta”.

In studiile sale anterioare, Karpinski a descoperit ca semnalele chimice pot fi transmise de-a lungul intregii plante, ceea ce ii permite acesteia sa raspunda si sa supravietuiasca schimbarilor si factorilor de stres din mediul inconjurator. In noua cercetare, insa, el si echipa sa au observat ca atunci cand lumina induce o reactie chimica intr-o singura celula dintr-o frunza, procesul duce la o „cascada” de evenimente. Schimbarea cu pricina este semnalata restului plantei prin intermediul unor celule specifice. Oamenii de stiinta polonezi au masurat semnalele electrice din aceste celule, prezente in fiecare frunza, si au concluzionat ca au gasit „sistemul nervos” al plantelor.

Ceea ce a fost si mai surprinzator, mai spune Karpinski, este ca raspunsul plantelor se schimba in functie de culoarea luminii la care sunt expuse, iar cercetatorul crede ca plantele ar putea folosi informatiile continute de lumina pentru a pregati reactii chimice de protectie. Asa ca el si colegii sai au examinat efectul luminii de culori diferite asupra imunitatii plantelor la boli.

„Cand am expus planta la lumina timp de o ora si am infectat-o [cu un virus sau cu o bacterie]la 24 de ore dupa expunerea la lumina, [planta]a rezistat infectiei”, explica el. „Insa cand am infectat planta inainte de expunerea la lumina, ea nu a mai reusit sa isi cladeasca rezistenta”. Asta inseamna ca plantele au o memorie specifica in ceea ce priveste lumina si folosesc informatiile oferite de ea pentru a se imuniza impotriva agentilor patogeni sezonieri.

Foto: Flickr/marfis75

Tags:3 comentarii

    • Doar ca respectiva carte e plina de speculatii mai degraba filozofice pe marginea unor observatii ce nu demonstreaza, efectiv, nicio cauzalitate. Articolul asta e poate mai putin bombastic, dar este si stiintific. Experimentul este repetabil, iar observatiile sunt sustinute de dovezi verificabile empiric.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger