Plante de pe alta planeta

11

YEMEN-SOCOTRA

In Oceanul Indian, la circa 250 de kilometri de Cornul Africii, se intinde insula Socotra, care, spre deosebire de altele, nu s-a format gratie activitatii vulcanice, ci s-a desprins la un moment dat de continentul african. Timp de mai multe milenii, flora de pe insula s-a dezvoltat in conditii de izolare, fiind fortata sa se adapteze la caldura si seceta. Rezultatul: o multitudine de specii de plante nemaigasite altundeva pe Pamant.

Dintre cele peste 800 de specii de plante de pe insula Socotra, o treime sunt unice, scrie Tree Hugger. Printre acestea din urma se numara copacii „Sangele Dragonului”, cu coroana in forma de umbrela, arborele cu aspect bulbos „Dendrosicyos” sau cel cu trandafiri de desert. In 2008, ONU a recunoscut Socotra drept sit de patrimoniu natural gratie diversitatii speciilor de plante si animale.

YEMEN-SOCOTRA/ YEMEN-SOCOTRA

Pana acum cativa ani, vanturile puternice si marile agitate au facut ca drumul pana la insula atipica sa fie aproape imposibil intre lunile octombrie si mai. Un aeroport recent construit le permite insa biologilor si turistilor sa o viziteze pe tot parcursul anului.

Din cauza izolarii si a adaptarii sale la climatul unic al insulei, oamenii de stiinta considera flora de pe Socotra drept una dintre cele mai amenintate din lume.

YEMEN-SOCOTRA/

Foto: Reuters

Tags:11 comentarii

  1. Articolul-o poarta deschisa spre interes:as vrea sa stiu si sa vad mai multe,sa inteleg mai bine natura si oamenii de acolo…pot gasi detalieri?

  2. Socotra este parte a teritoriului yemenit, deci daca vrei sa ajungi in Socotra, trebuie sa treci mai intai prin Yemenul continental. Si intr-adevar, este o cu totul alta planeta 🙂

  3. A mai avut si insula pastelui o flora si fauna diferita si bogat, dar oamenii au defrisat ca sa faca statuile gigantice si sa planteze, ploile au spalat stratul de pamant si insula a devenit suprapopulata, apoi un fel de razboi civil intre bastinasi a bagat insula in ruina.

  4. Madagascarul mai este la fel o zona aparte, pt. ca s-a desprins acum multe milioane de ani de continent si a evoluat distinct, desi acum 90% din paduri au fost defrisate.

  5. Ar mai fi de vazut Jellyfish Lake , un lac care cu milioane de ani in urma avea legatura cu oceanul si api legatura s-a rupt, meduzele au evoluat distinct in acel lac. Thylacinus cynocephalus (lupul marsupial) pacat ca a disparut, ca de alfel si alte specii recente Coturnix novaezelandiae, Cervus schomburgki, capra din pirinei (Capra pyrenaica pyrenaica), calul salbatic (Equus ferus) ultimul exemplar a murit in 1875 in zoologicul din Moscova, O specie de zebra (Equus quagga quagga) ultima a murit in Londra 1788, vacile marine (Hydrodamalis gigas) aveau 8 m si catareau intre 4-10 tone au disparut in 1768, lemur gigantic (Megaladapis) din madagascar a disparut prin 1600, curioasa este si Myotragus balearicus un animal care parea capara dar era mai mult inrudit cu oaia, traia intr-o insula din mediterana (am mancato noi oamenii) dar acumm vro 5000 de ani. Panthera leo melanochaitus – o specie de leu a disparut in 1860, Panthera tigris balica- o specie de tigru, cel mai mic ultimele exemplare s-au vazut prin 1972, Pinguinus impennis -un pinguin disparut , in 1844 s-a omorat ultimul, Prolagus sardus- un animal din insula Cerdenia , era descris ca un iepure fara coada, a fost descris ultima data in 1744, Raphus cucullatus- o pasare alergatoare ca gaina numai ca era inrudit cu porumbelul si greutatea oscila intre 13-25 kg, ultimul exemplar s-a vazut in 1662, a disparut datorita vanatului . A mai existat si o specie de elefant pitic in unele insule din mediterana, sau lei in Grecia, mai exista si in ziua de azi maimute in muntii atlas in maroc sau cele aduse de arabi in Gibraltar (europa). Candva mediterana si marea neagra era plana de o specie de foca azi mai raman cateva exemplare. O zi buna la toti !

  6. Toate insulele din oceanul indian au avut o fauna si flora aparte, dar au cam fost distruse datorita prezentei umane (vezi Mauritius). Madagascarul are inca multe specii specifice pentru ca e o insula mare, iar Socotra a supravietuit pentru ca e nelocuita

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger