Plante care crescîn folie, pe beton sau în spațiu

0

Printre prezentările de la recenta ediție TedxTokyo, care au acoperit totul de la schimbări climatice, la întărirea poziției femeilor, s-a numărat și cea a bio-expertului japonez Yuichi Mori. Acesta a etalat o invenție unică și futuristă, un sistem agricultural prin care a demonstrat cum recoltele pot crește în aproape orice mediu, chiar și în spațiu, cu un consum minim de apă și sol. Ceva mai mult decât serele hidroponice.

Dr. Mori a prezentat ceea ce părea a fi o folie pentru împachetat mâncăre pe care creștea o recoltă de creson. Expertul nipon a deomonstrat cum planta era înrădăcinată în material, ținând folia cu susul în jos. Materialul din care este confecționată aceasta are la bază tehnologia medicală a membranelor, un domentiu pe care Yuichi Mori îl studiază de mai mulți ani, și se numește „hidromembrană”. Semințele sunt sădite în hidromembrană, care conține un mediu cu apă și toate substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea plantei. Aceasta prinde o rețea densă de rădăcini  strâns atașate de material și se pot dezvolta la capacitate maximă cu circa o cincime din apa de care este nevoie pentru agricultura convențională cu plante în pământ. Totodată, sistemul le obligă pe plante să regleze mai mult zahăr și aminoacizi pentru a crește, ceea ce ar duce la dezvoltarea unor recolte de calitate foarte înaltă – roșiile și căpșunele crescute cu ajutorul sistemul Imec sunt mai dulci și au o valoare nutritivă mai ridicată.

Mai departe, membrana mai sus amintită are capacitatea de a bloca microbi sau bacterii dăunătoare, ceea ce înseamnă că plantele astfel crescute nu necesită insecticide și fertilizatori chimici. Și având în vedere că folia poate fi așternută pe orice suprafață, asta înseamnă că recoltele se pot dezvolta aproape în orice mediu, inclusiv pe beton, gheață sau deasupra solurilor nefertile. Sistemul a fost implementat deja cu succes în deșert și a ajuns și în spațiu, însoțindu-l pe astronautul japonez Soichi Noguchi, care și-a crescut vegetale cu „hidromembrana” în Stația Spațială Internațională.Sursa: Japantrends.com

Citiți și:

Cum putem să ne amenajăm pas cu pas o grădină chiar la bloc

Cum să vă faceți o grădină cu plante crescute în apă, nu în pământ

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger