Planta care vorbește

0

Așa cum unele flori folosesc culorile puternice pentru a atrage insectele pentru polenizare, alte plante folosesc suntele pentru a ademeni liliecii doritori de nectar.

O specie de plante din pădurea tropicală are o frunză în formă de farfurie deasupra unui buchet de flori care ajută liliecii să o găsească (de fapt să găsească nectarul plantei) prin reflectarea sunetelor emise de mamifere.

Cercetarea, condusă de Ralph Simon de la Universitatea din Ulm, Germania, arată, pentru prima dată că plantele pot produce un ecou de orientare care poate reduce timpul de căutare al liliacului la jumătate.

Marcgravia evenia se cațără pe copacii din pădurea tropicală din sud-estul Cubei. Florile sale sunt suspendate într-un inel, deasupra unor structuri care țin nectarul care atrage liliecii. Aceștia transportă polenul între plante, ajutându-le să se reproducă.

Ca o farfurie-satelit, frunza reflectoare este concavă și este poziționată deasupra inelului de flori. Liliecii călătoresc în căutare de hrană trimițând sunete de înaltă frecvență, apoi ascultând ecourile.

Sursa: MSNBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger