Plânsul nu ne face să ne simţim mai bine

1

Deşi multă lume crede că plânsul este catarctic, o descătuşare emoţională, un nou studiu arată că descărcările sărate, cum le numeşte Seinfeld, nu au nici un efect asupra dispoziţiei femeilor care-şi aştern zilnic simţămintele într-un jurnal intim.

În cadrul studiului, realizat de cercetătorul olandez Jonathan Rottenberg, 97 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 48 de ani au înscris în jurnalul pe care l-au ţinut timp de trei luni 1.004 de episoade de plâns în total. În cazul al 61% dintre ele, plânsul nu le-a îmbunătăţit deloc dispoziţia, însă nici nu le-a făcut să se simtă mai rău: doar 9% dintre respondente au spus că s-au simţit mai rău după descărcările sărate, în timp ce 30% au susţinut că s-au simţit mai bine. Rottenberg crede că plânsul nu este actul de purificare pe care îl vehiculează mare parte din lume, sugerând că persoanele care spun că se simt mai bine după ce-şi dau frâu liber lacrimilor nu ar beneficia de pe urma acestora, ci mai degrabă de pe urma sprijinului social şi al afecţiunii pe care le stârnesc.

Experimentul a pătruns şi în intimitatea plânsului – a răspuns la întrebările când, cât de mult şi de ce plânge o femeie. Participantele la studiu au spus că sesiunile lor de descărcare prin lacrimi durează opt minute, în medie, fie că sunt singure, fie că se află în prezenţa unei alte persoane. Majoritatea episoadelor de plâns au avut loc în living, iar principalele motive invocate au fost conflictul, anumite pierderi sau empatia privind suferinţa altei persoane.

Sursa: Time

Foto: Flickr/Sarah G…

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger