Planeta se va încălzi cu 4 grade Celsius până în 2100

0

Un nou studiu cuprinzător arată că planeta se va încălzi cu cel puțin 4 grade Celsius până în 2100 dacă nu se iau măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Încălzirea ar fi dublă față de cea condiderată de guvernele lumii ca fiind periculoasă.

 

seceta

 

Cercetarea indică faptul că se formează mai puțini nori pe măsură ce planeta se încălzește, iar asta înseamnă că se reflectă mai puțin soare înapoi în atmosferă ceea ce duce la creșterea temperaturilor și mai mult. Profesorul Steven Sherwood, de la University of New South Wales din Australia, a condus noul studiu și spune că cercetarea explică ce controlează schimbările norilor și confirmă că scenariul cel mai probabil este cel pesimist, de creștere a temperaturii medii globale cu 4 grade Celsius.

Creșterea temperaturii cu 4 grade Celsius ar fi dezastruoasă, nu doar periculoasă, mai spune profesorul. De exemplu, viața ar fi foarte dificilă, dacă nu imposibilă la tropice, ar determina topirea calotei din Groenlanda și, parțial, a celei din Antarctica. De asemenea, nivelul mării ar crește cu mai mulți metri.

Alți cercetători care au comentat studiul sunt de acord cu teoria enunțată potrivit căreia se formează mai puțini nori pe măsură ce planeta se încălzește.

Oamenii de știință măsoară sensibilitatea planetei la emisiile de gaze cu efect de seră estimând creșterea temperaturii cauzate de dublarea dioxidului de carbon din atmosferă, ceea ce e posibil să se întâmple în următorii 50 de ani, pe baza trendului actual. Timp de două decenii, aceste estimări au crescut de la 1.5 grade Celsius la 5 grade Celsius. Noua cercetare restrânge estimarea la între 3 și 5 grade Celsius.

Sursa: The Guardian

 

Citiți și:

În ce an se va face simțită în România încălzirea globală

Cercetătorii sunt 95% siguri că încplzirea globală este cauzată de oameni

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger