Planeta se încălzeşte în ritm accelerat din cauza emisiilor de gaze de seră

0

Veşti deloc îmbucurătoare: un studiu publicat în această săptămână de revista Science arată că ultimul secol s-a remarcat printr-o încălzire accentuată, după mai multe mii de ani de temperaturi relativ normale şi constante şi că, în condiţiile în care emisiile de gaze de seră continuă, până în anul 2100 vom avea temperaturi niciodată întâlnite în istoria ultimilor 11.300 de ani.

 

 

Studiul este, de fapt, o reconstrucţie a istoriei climei Pământului şi merge cu 11.300 de ani în urmă. Cercetarea a dovedit că planeta noastră a fost rareori, în acest interval, mai caldă decât acum şi că temperaturile vor fi tot mai puternic influenţate de emisiile de gaze de seră şi, drept urmare, vor urca într-un ritm fără precedent până în anul 2100 şi vor atinge niveluri record. Studiul a fost realizat cu ajutorul mostrelor prelevate de pe fundul oceanelor şi din sedimente din lacuri, care au fost utilizate pentru stabilirea nivelurilor de temperatură din diferite epoci de existenţă ale planetei. „Ceea ce uimeşte este că mostrele pe care le-am folosit au fost total independente şi toate au dus, la final, la acelaşi rezultat”, spune autorul principal al studiului, Shaun Marcott, de la Universitatea Oregon.

Totodată, cercetarea este una globală, pentru că a lucrat cu mostre prelevate din 73 de locuri diferite din toată lumea, nu doar la nivel regional. Scopul cercetării a fost de a înţelege dacă încălzirea accentuată din prezent a climei planetei este fără precedent (în Holocen, adică perioada investigată de acest studiu) sau dacă acelaşi lucru s-a mai întâmplat în acest interval de timp, din cauze pur şi simplu naturale. Iar dovezile spun că nu, aşa ceva nu s-a mai întâmplat în Holocen. „Schimbările de temperatură sunt mult prea abrupte şi merg în direcţia opusă a ceea ce ar trebui să fie natural – în mod normal, conform ciclurilor Milankovitch, planeta ar trebui să se răcorească, încă. În fapt, nu numai că ne încălzim tot mai tare, dar o facem mai rapid decât teoria ciclurilor Milankovitch poate explica”, spune Marcott. La fel ca şi alţi oameni de ştiinţă, şi el speră ca dovezile ştiinţifice aduse de studiu să convingă tot mai mulţi lideri politici că este neapărat nevoie să fie reduse drastic emisiile de gaze de seră, altfel vom continua să fierbem la foc tot mai puternic şi urmările nu vor fi plăcute.

 

Sursa şi foto: Climat Central

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger