Planeta se apropie de un punct critic ireversibil, spun Națiunile Unite

1

Scenariile negre despre viitorul umanității nu mai sunt atât de SF pe cât s-ar fi crezut: un raport al Națiunilor Unite arată că, pe fondul despăduririlor, reducerii resurselor și cererii din ce în ce mai mare de apă, date fiind schimbările climatice majore, planeta noastră se află pe drumul spre un punct critic cu consecințe greu de prevăzut.

 

Global Environmental Outlook, dintre cele 90 de obiective legate de mediu, s-au înregistrat progrese doar pentru patru. Comisia de Mediu a Națiunilor Unite îi somează pe participanții la summitul Rio +20, care va avea loc luna aceasta, să ia măsuri urgente, atâta vreme cât politicile și tratatele nu par să aducă, real, schimbări semnificative.

”Dacă tendințele actuale vor continua, dacă modelele de producție și consum al resurselor naturale vor domina fără cale de întoarcere, atunci guvernele vor conduce țări cu niveluri de pierderi și degradare fără precedent,” spune Achim Steiner, director executiv la Unep.

Cea de-a cincea editie a Global Environmental Outlook arată că, de la cea din 2007, nu s-au făcut progrese decât în patru dintre cele 90 de obiective: obținerea petrolului fără plumb, împiedicarea distrugerii stratului de ozon, accesul crescut la apă curată și impulsionarea cercetărilor în poluarea maritimă. În cazul altor 40 de obiective, progresele există, însă sunt aproape nesemnificative, cum ar fi protejarea habitatelor pentru diverse specii de plante și animale, precum și reducerea ratei de despăduriri. Pentru 24 de obiective, printre care contracararea schimbărilor climatice, nu s-a înregistrat nicio schimbare pozitivă. Această situație deplorabilă e generată în ciuda celor peste 700 de acorduri internaționale dedicate rezvolvării acestor probleme și atenuării sărăciei care duce, de foarte multe ori, la foamete în anumite părți ale lumii.

Printre cele mai fierbinți puncte de pe agenda raportului se numără:

  • poluarea arerului atât în spații închise, cât și în spații deschise, cauzând anual 6 milioane de morți premature
  • emisii de gaze de seră care vor ridica temperatura globală cu cel puțin 3 grade Celsius până în 2100
  • cele mai multe bazine ale râurilor cu apă potabilă sunt sub standardele Organizației Mondiale pentru Sănătate
  • doar 1,6% din oceanele lumii sunt protejate.

După publicarea raportului GEO, revista Nature a dat publicității o serie de materiale a căror concluzie indică un adevăr foarte smbru: biosfera se îndreaptă rapid către un punct critic, schimbarea fiind ireversibilă.  După cum arată aceste cercetări, mai bine de 40% din pământul planetei este folosit pentru satisfacerea nevoilor umane, iar dată fiind creșterea demografică, procentul va crește la 50% până în 2050. ”Ne așteaptă o lume cu totul nouă, din punct de vedere biologic,” arată Nature.

Miza principală a summitului Rio +20, care va începe pe 20 iunie, este să producă schimbări care să atenueze degradarea mediului și, de asemenea, să crească standardele de viață pentru cei mai săraci locuitori ai planetei.

 

Sursa: BBC

Foto: © Binh Thuan, Thien Anh Huynh / Vietnam / UNEP


Un comentariu

  1. Pingback: MaiMultVerde » Blog Archive » În Antarctica au înflorit algele. Încălzirea globală se apropie cu paşi repezi!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger