Planeta roșie: săptămâna trecută s-au înregistrat călduri record peste tot în lume

0

De la obișnuitele veri blânde din Irlanda, Scoția și Canada până la arzătorul Orient Mijlociu sau sudul Californiei, numeroase locuri din emisfera nordică au fost martore săptămâna trecută la cea mai fierbinte vreme înregistrată vreodată.

Valuri mari de căldură împrăștiate în jurul emisferei nordice au dus la temperaturi dogoritoare. Canadian Broadcasting Corporation raportează că această căldură este responsabilă pentru cel puțin 54 de decese în sudul Quebecului, predominant în jurul și în interiorul Montrealului, zonă care s-a confruntat cu temperaturi record.

În nordul Siberiei, de-a lungul coastei Oceanului Arctic, analizele arată că temperaturile au urcat cu 4,4°C (40°F) peste media normală pe 5 iulie, trecând de 32,2°C (90°F). ”Este absolut incredibil și în mod real unul dintre cele mai intense valuri de căldură pe care le-am văzut într-un punct atât de nordic”, a scris meteorologul Nick Humphrey, care oferă mai multe detalii despre acest extraordinar record de căldură pe blogul lui.

Africa a văzut joi ceea ce probabil este cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată pe teritoriul ei. În Ouargala, Algeria, s-a ajuns la 51.3°C (124.3°F). Dacă această temperatură este confirmată, depășește recordul anterior măsurat pe 13 iulie 1961 în Maroc, de 50.7°C (123.3°F).

Luate izolat, niciunul dintre aceste recorduri nu pot fi atribuite încălzirii globale. Dar colectiv, aceste recorduri de căldură sunt fenomenele extreme pe care așteptăm să le vedem din ce în ce mai des într-o lume care se încălzește.

Haideți să facem un tur în jurul lumii să vedem recordurile de căldură recente.

America de Nord

Un val de căldură masiv și intens a lovit două treimi din estul Statelor Unite și sud-estul Canadei începând cu săptămâna trecută. Nu a fost doar cald, ci și excepțional de umed. Mai jos sunt câteva dintre recordurile notabile care s-au înregistrat:

 • UCLA și-a înregistrat temperatura record de 43,8°C (111°F) pe 6 iulie, odată cu alte câteva locuri din sudul Californiei.
 • Denver a ajuns la recodul de 42,2° C (105°F) pe 28 iunie.
 • Mount Washington, NH, a înregistrat recordul de 15,5°C (60°F)  pe 2 iulie.
 • În Burlington, VT, s-a înregistrat căldura record de 26,6°C (80°F).
 • În Montreal s-a înregistrat cea mai înaltă temperatură din istoria orașului, de 36,6° C (97,9° F) pe 2 iulie.
 • În Ottawa s-a înregistrat cea mai extremă combinație de căldură și umiditate pe 1 iulie.  

Europa

Căldura excesivă a pârjolit și insulele britanice la sfârșitul săptămânii trecute. Căldura a dus la topirea drumurilor și acoperișurilor, a raportat The Weather Channel, și s-au înregistrat recorduri multiple pentru temperaturi înalte:

 • Glasgow, Scoția, a avut cea mai caldă zi înregistrată, temperatura ajungând la 31,9°C (89,4°F). Anterior s-a raportat cea mai înaltă temperatură înregistrată, de 33,2°C (91,8°F) pe 28 iunie în Motherwell, la 12 mile distanță de Glasgow. Însă, după o a doua evaluare, U.K. Met Office a hotărât că recordul a fost invalid, din cauza unei surse de încălzire artificială plasată lângă senzorul de temperatură.
 • În Irlanda, pe data de 28 iunie, în Shannon, s-au atins 32°C, (89,6°F), temperatură record.
 • În Irlanda de Nord: Belfast a atins 29,5°C (85°F) pe 28 iunie, temperatură record. În Castlederg s-a ajuns la recordul de 30,1°C (86,2°F).

Eurasia

Un front atmosferic de presiune înaltă a stat constant deasupra Eurasiei de-a lungul săptămânii trecute, ducând la o vreme extraordinar de caldă:

 • Tbilisi, Georgia: pe 4 iulie, orașul-capitală a ajuns la 40,5°C (104,9°F), temperatură-record.
 • Yerevan, Armenia: pe 2 iulie, s-a ajuns la 42°C (107,6°F), un alt record, în special înalt pentru luna iulie.
 • Câteva locuri din sudul Rusiei au înregistrat recorduri sau au ajuns la temperaturile record deja înregistrate pe 28 iunie.  

Aceste numeroase recorduri se adaugă la o listă de alte referințe în ceea ce privește căldura din ultimele 15 luni, și sunt o manifestare a planetei care devine din ce în ce mai caldă odată cu creșterea concentrației gazelor cu efect de seră datorate activității umane:

 • În aprilie, Pakistan a publicat cea mai înaltă temperatură observată pe Pământ în această lună, de 50,2°C (122,4°F)
 • În Dallas nu au fost niciodată 32,2°C (90°F) în noiembrie, dar această valoare s-a înregistrat de trei ori în patru zile în 2017.
 • Spre sfârșitul lui octombrie 2017, temperaturile au ajuns la 42,2°C (108°F) în sudul Californiei, fiind cea mai caldă vreme înregistrată atât de târziu toamna pe întregul teritoriu al SUA.
 • Pe 1 septembrie 2017, în San Francisco au fost 41,1°C (106°F), fiind cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată în acest oraș.
 • La sfârșitul lui iulie 2017, în Shaghai s-a înregistrat cea mai înaltă temperatură, de 40,9°C (105,6°F)
 • În mijlocul lui iulie, Spania a publicat cea mai înaltă temperatură înregistrată pe teritoriul ei când la aeroportul din Cordoba s-a ajuns la 46,9°C (116,4°F).
 • Iulie 2017, în Death Valley, CA, a fost cea mai caldă lună înregistrată pe Pământ.
 • La sfârșitul lui iunie 2017, în Ahvaz, Iran, s-a ajuns la 53,7°C (128,7°F), fiind temperatura record de pe teritoriul acestei țări.
 • La sfârșitul lui mai 2017, în orașul Turbat din vestul Pakistanului s-a ajuns la 53,5°C (128,3°F), fiind cea mai înaltă temperatură înregistrată pe teritoriul Pakistanului și recordul mondial pentru cea mai înaltă temperatură din luna mai, potrivit Masters.

Sursa: Washington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger