Planeta este departe de a putea evita pragul de 1.5° Celsius stabilit la acordul de la Paris

0

Autorul raportului IPCC al Națiunilor Unite spune că limitarea creșterii temperaturii va cere o transformare enormă și imediată în activitatea oamenilor. Guvernele sunt departe de a îndeplini angajamentul de a evita creșterea temperaturii globale cu mai mult de 1.5°C deasupra perioadei pre-industriale, iar studiul arată cât de departe este acestă posibilitate.

”Este extraordinar de dificil să îndeplinim ținta de 1.5°C și nu suntem nici măcar pe aproape de a face asta”, a spus Drew Shindell, cercetător la Universitatea Duke și coautor al raportului IPCC, care va fi făcut public în Corea de Sud luna viitoare.

”Deși e posibil din punct de vedere tehnic, este extrem de improbabil în absența unei transformări profunde a modului în care evaluăm riscul. Nu suntem deloc aproape de asta.”

În acordul climatic de la Paris, liderii internaționali au convenit să reducă creșterea temperaturii globale la un maxim de 1.5°C deasupra erei pre-industriale. Lumea deja s-a încălzit cu 1°C în ultima sută de ani, ducând la creșterea nivelului mărilor, valuri de căldură, furtuni și reducerea ecosistemelor vulnerabile precum recifele de corali.

Shindell nu a împărtășit detalii exacte din raportul IPCC, dar a spus că acest prag de 1.5°C ar cere o scădere majoră a emisiilor de gaze cu efect de seră printr-o eliminare rapidă a combustibililor fosili, în special a cărbunilor, creșterea majoră a energiilor solară și eoliană și eliminarea emisiilor de la mașini, camioane și avioane.

Chiar și atunci, tehnologii noi vor fi necesare la scară globală pentru a captura emisiile de la sursă și a le reține în pământ, sau pentru a elimina direct carbonul din aer.

”Rata penetrării noilor tehnologii ia mult timp,” a spus Shindell. ”Nu este simplu să schimbăm aceste lucruri. Nu există exemple bune în istorie de astfel de tranziții rapide și vaste.”

Probabilitatea scăzută de a menține limita de creștere la 1.5°C a alarmat liderii statelor insulare care riscă să fie inundate dacă lumea se va încălzi peste această limită.

Hilde Heine, președinta Insulelor Marshall, a anunțat săptămăna aceasta la întâlnirea generală  ONU de la New York un plan de reducere la zero a emisiilor până în 2050. ”Dacă noi putem să o facem, la fel de bine pot și restul.”

Țările lumii au fost din nou îndreptate împotriva lui Donald Trump în ceea ce privește schimbarea climei, când acesta a elogiat în discursul lui ”cărbunele curat”. Trump a spus că va ieși din acordul de la Paris, o poziție despre care Emmanuel Macron, președindele francez, a spus că trebuie să fie sancționată prin refuzul statelor de a intra în acorduri de comerț cu Statele Unite.

”Este mult mai dificil fără SUA ca lider în negocierile pe schimbări climatice,” a spus ministrul mediului din Norvegia, Ola Elvestuen. ”Trebuie să găsim o soluție chiar dacă SUA nu este acolo.”

Elvestuen a spus că toate țările, inclusiv Norvegia, care este una dintre cele mai mari producătoare de petrol și gaz, trebuie să treacă de la combustibili fosili și despăduriri la mașini electrice.

El a recunoscut că aceste schimbări nu s-au produs îndeajuns de repede după acordul de la Paris. Anul trecut, emisiile de gaze cu efect de seră s-au ridicat ușor după o scurtă perioadă de stagnare.

”Ținta de 1.5°C este dificilă, dar este posibilă. Următorii 4-12 ani sunt cruciali, aici vom pune bazele modului în care lumea se va dezvolta în următoarele decenii. Pentru a îndeplini țintele acordului de la Paris avem nevoie de schimbări structurale mari.”

O diferență de 0.5°C în temperatură ar putea părea mică dar raportul IPCC, care este un rezumat al cercetărilor climatice de top, va avertiza că vor fi consecințe majore dacă încălzirea ajunge la 2°C.

”Nici 1.5°C nu e puțin, de fapt,”, a spus Dr. Tabea Lissner, cercetătoare la Climate Analytics. Ea a spus că o lume mai caldă cu mai mult de 1.5°C va însemna că zona arctică va fi fără gheață vara, în jur de jumătate din viețuitoarele de pe uscat vor fi drastic afectate, iar valurile de căldură mortale vor deveni mult mai comune.

Sursa: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger