Planetă devorată de steaua sa (soarta Pământului peste 5 miliarde de ani)

0

Există, de ani buni, teorii care spun că Pământul, în final, va avea această soartă: va fi devorat de Soare, peste miliarde de ani. Astronomii au descoperit dovezi care indică petrecerea, în Univers, a unui astfel de eveniment, destul de recent: o stea care şi-a înghiţit planeta. “Urma” existenţei planetei a fost identificată prin analiza compoziţiei chimice a stelei.

 

 

Echipa de astronomi din Marea Britanie, Polonia şi Spania studia steaua numită BD+48 740, din clasa stelelor roşii gigante (uriaşii roşii), cu ajutorul telescopului Hobby Eberly, aflat în Texas, SUA. Astfel, ei au descoperit semnătura cosmică a unei planete care a fost devorată de această stea şi o planetă supravieţuitoare a incidentului, care se pare că a fost aruncată pe o orbită neobişnuită din cauza distrugerii lumii cu care se învecina. Stelele roşii uriaşe cresc în dimensiune din cauza creşterii temperaturilor nucleului lor, un proces care duce, inevitabil, la distrugerea oricărei planete aflate în apropierea unei astfel de stele. „O soartă similară poate aştepta planetele din sistemul nostru solar, când Soarele va deveni un uriaş roşu şi se va extinde până la orbita Pământului, în aproximativ cinci miliarde de ani de acum încolo”, a explicat profesorul Alexander Wolszczan, co-autor al studiului.

Dovada existenţei unei planete în apropierea stelei uriaşe vine din compoziţia chimică a acesteia, relevată de analiza spectroscopică: steaua are un nivel anormal de ridicat de litiu, element rar, creat în timpul Big Bang-ului, acum 14 miliarde de ani. Litiul se distruge destul de rapid în stele, aşa că abundenţa sa într-un astfel de corp cosmic este foarte neobişnuită. „Există doar câteva situaţii, foarte specifice, în afara Big Bang-ului, în care litiul este produs în stele. În cazul celei analizate de noi, fenomenul s-a produs, cel mai probabil, din cauza răsucirii planetei înspre stea şi a procesului de încălzire puternică petrecut în timpul digerării planetei de către stea”, explică Wolszczan. Planeta care a fost devorată se estimează că era de 1,6 ori mai mare decât Jupiter.

A doua dovadă descoperită de astronomi este orbita eliptică ciudată a unei alte planete care se învârte în jurul stelei roşii uriaşe. „Orbite atât de excentrice ca şi aceasta sunt neobişnuite la sistemele planetare dezvoltate în jurul stelelor. În fapt, orbita acestei planete este cea mai eliptică detectată până acum”, a spus şi Andrzej Niedzielski, co-autor al studiului. Teoria spune că apariţia unor astfel de orbite ciudate este cauzată de interacţiuni gravitaţionale între planete. Astfel, astronomii cred că plonjarea planetei dispărute către steaua care a devorat-o ar fi putut să dea un imbold masiv de energie planetei supravieţuitoare, care a propulsat-o pe actuala sa orbită bizară. „A surprinde o planetă în timpul devorării de către o stea este extrem de improbabil pentru ochii noştri, dar dovezi ale acestui fenomen pot fi găsite în chimia stelelor. Descoperirea în cazul stelei BD+48 740 arată, însă, că devorarea planetei care orbita în jurul ei s-a făcut destul de recent”, a conchis şi Eva Villaver, membru al echipei de cercetători. Studiul a fost publicat în revista Astrophysical Journal Letters.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger