Plăcintă cu lăcuste sau brioşe cu viermi. Olanda pune insectele în meniu

0

Dieta bazată pe insecte a ajuns în discuţia Occidentului de o bună bucată vreme, însă, acum, o echipă de olandezi s-a gândit să ducă lucrurile la alt nivel: ei au creat o carte de bucate cu feluri de mâncare care se gătesc din sau cu insecte. Vă surâde acest tip de alimentaţie? S-a demonstrat că este foarte bogat în proteine şi teoria susţine că ar putea ajuta la salvarea planetei, pentru că nu am mai fi nevoiţi să mai creştem atât de multe animale.

 

Lăcustă caramelizată, decor pentru o brioşă cu insecte


 

Brioşe cu viermi sau risotto de ciuperci cu lăcuste? Poftă bună! „The Insect Cookbook” vă propune reţete variate, bazate, toate, pe un ingredient după care s-ar putea să nu vă lase gura apa: insectele. Cartea de bucate s-a lansat acum două zile, este redactată în limba olandeză şi a fost concepută şi realizată de o echipă de profesori de la Universitatea Wageningen (Olanda), specialişti în alimentaţie şi producţia hranei. „Este pasul următor înspre introducerea insectelor în meniurile restaurantelor din Olanda. Ne aşteptăm ca oamenii să cumpere cartea şi să înceapă să gătească insecte la ei acasă”, a declarat unul dintre autori, profesorul Marcel Dicke. Ca să marcheze lansarea cărţii aşa cum se cuvine, un „chef” specializat în gătitul insectelor, Henk van Gurp, a încercat să stabilească recordul mondial pentru cea mai mare plăcintă cu lăcuste din lume – timpul şi oficialii Guiness Book ne vor spune dacă a şi reuşit.

 

Brioşă cu viermişori

 

Cercetările oamenilor de ştiinţă de la această universitate au demonstrat că insectele ar putea fi cea mai bună sursă de proteine pentru nevoia în creştere de hrană a populaţiei globului (şi aceasta aflată în continuă expansiune). În prezent, 70% din terenurile agricole sunt, de fapt, folosite pentru creşterea animalelor destinate a deveni carnea din magazinele noastre zilnice. Cum în anul 2050 se estimează că populaţia Pământului va atinge cifra de 9 miliarde, va fi extrem de dificil să se asigure hrana (proteică) necesară pentru toată lumea, pentru că nu vor mai exista terenuri care să hrănească animalele. Iar valoarea nutriţională a insectelor este similară cărnii provenite de la animale; în plus, emisiile de gaze de la „fermele” de insecte sunt de 100 de ori mai scăzute decât cele generate, spre exemplu, de creşterea porcilor.

 

Prăjiturele din insecte

 

Aşa că, dacă ajungeţi prin Olanda, dincolo de tentaţiile deja binecunoscute ale capitalei Amsterdam, poate doriţi să încercaţi un meniu bazat pe insecte. Mergeţi la restaurantul Specktakel din oraşul Haarlem, situat la vest de Amsterdam, unde puteţi testa un meniu cu cinci feluri de mâncare, toate gătite cu insecte. Totuşi, bucătarul-şef al restaurantului, Mark Van Kimmenaede, nu crede că insectele vor deveni tocmai populare printre clienţi, pentru că gustul lor nu merge chiar cu orice. Spre exemplu, în niciun caz cu peştele. „Este interesant să ai unul sau două feluri de mâncare în meniu cu insecte, dar cam la asta trebuie să se rezume, la distracţie, amuzament”, consideră specialistul bucătar.

 

Sursa: Reuters

Foto: Michael Kooren / Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger