Plăcerea de a fotografia în Natură

9

Căutarea fericirii, a satisfacţiei, poate lua forme foarte diverse, iar creativitatea artistică sau cea ştiinţifică rămân printre cele mai atractive forme de împlinire personală. Pe o piramidă a nevoilor umane, exprimarea artistică, creativitatea intelectuală desigur se situează spre vârf. Fotografierea este undeva la limita dintre ele, nici artă pură şi nici cunoaştere în sine, un amalgam plezirist unic ce devine influent în lumea post-modernă. Fericirea prin Fotografie? Plăcerea de a crea Artă?

 

Delta Ebro (Spania) © dr. Peter Lengyel

 

de Peter Lengyel


Fotografia este de multe ori un pretext pentru plimbare, pentru analiză, pentru cunoaştere-mai-în-detaliu. Este un scop care te poate face mai dinamic, atât pe planul fizic al călătoriilor, cât şi pe tărâmul intelectual şi sentimental. Realizarea de imagini mă face frecvent să simt că o astfel de îndeletnicire îmi oferă o înaltă calitate zilei care inevitabil trece.

Avem timp? Goană Furibundă versus Viaţă Umană? Viaţa noastră în graba permanentă copleşeşte zilele una după alta. Interesant este să te joci cu ideea de a îţi aloca timp şi pentru chestiunile non-uzuale, ceva artistic, ceva timp de meditaţie, de gândire, de analiză a Lumii, de creaţie de orice fel, de comunicare. “A nu vorbi despre condiţia umană şi de legătura dintre om şi univers înseamnă a alege voluntar somnul spiritual”, zice Lucien Clergue, fotograf francez.

În timpurile noastre cotropite de absurda goană financiară, activitățile “altfel” pot deveni o destindere cu iz de Nirvana. Majoritatea evaluează succesul în banii produşi, eventual în ‘succesul în carieră’. Există în acest mod de viaţă uzual o mecanicizare şi robotizare, o pierdere a libertăţii de gândire, o goană după bani pentru a plăti supraconsumului fără sens. Este uitată plăcerea de a trăi, plăcerea de a avea program liber, plăcerea de a te plimba prin pădure şi de a asculta păsările, plăcerea de a citi o carte care te interesează, plăcerea de a gândi liber, de a crea, de a oferi societăţii ceea ce ştii cel mai bine să faci şi de a fi răsplătit pentru asta… atât cât societatea poate. Oricum, pentru a fi creativ trebuie să ai libertate, destindere, să ai timp şi energie pentru a putea aloca şansă procesului de gândire, meditaţie, şansă pentru a crea ceva nou şi valoros.

 

Parcul Naţional Kampinoski (Polonia)/© dr. Peter Lengyel


Ce este Fotografia? Informaţie, sentiment, joacă, artă? Pasiune? O modalitate de a imortaliza momente trecătoare, un mijloc de a arăta și altora ceea ce noi am văzut? Joaca noastră cu interferențe de idei, lumini, culori și nuanțe, umbre și contururi, forme, sensuri, timp, valoare, mișcare, sentimente, păreri, texturi ale existentului din jurul tău și din tine? Din toate câte ceva și niciuna dintre acestea în totalitate? Este nevoie de dezvoltarea unei culturi vizuale postmoderne și expresive, în care imaginile să combine sinceritatea cu extravaganța, curiozitatea cu participarea personală, spectacolul și naturalul, momente ce merită trăite… exprimarea propriilor idealuri artistice, un nou tip de simț estetic în care Natura include omul ca parte a sa, iar supraviețuirea civilizației umane este înțeleasă ca reintegrare în capacitatea de suport a Planetei…

 

Cheile Cibinului/© dr. Peter Lengyel

 

O plimbare în Natură, cu un aparat de fotografiat, este un nou tip de experiență, un fel de inițiere în cunoașterea creativă a naturalului. Pe lângă faptul că Natura există, indiferent de noi ca persoane, fotografierea în natură oferă celui care o realizează, sentimentul că viziunea lui particulară, unică, în principiu poate duce la crearea unor opere de artă fotografică. La ce bune? Ca să arăți ce crezi și cum crezi ceea ce am putea numi ecosistem, huhurez mare, fluture coadă de rândunică, ce simți față de vietăți în general, inclusiv față de om.

O plantă oarecare, dacă te apropii de ea destul de mult, dacă îi vezi frunza prin semiopacitatea ei, structura ei internă care îți oferă ceva din intimitatea existenței vegetale, o floare strălucitoare cu ale ei unice culori-irepetabile sau o floare mată suavă-de-abia-vizibilă în imensitatea peisajului… Profunzimile translucide ale unei frunze privite spre Soare, cele mai simple subiecte pot da substratul pentru extazul și exaltarea cunoașterii directe a spațiului nostru vital. A te apropia de intimitatea florilor… cu iubire! Poți să o rupi brutal, să o presezi, să o iei din locul ei, dar vei avea doar o amintire veștedă-uscată, ceva ce-ți va aduce vag aminte de existența cândva pulsantă a vieții. Dar poți sa faci fotografie!

 

Maramureş/© dr. Peter Lengyel

 

Trebuie să pleci departe pentru a face imagini bune sau poți rămâne acasă… în Maramureș… și să faci imagini și mai bune. Calitatea luminii naturale este atât de schimbătoare, încât în combinație cu uluitoarea diversitate a naturalului spre exemplu în peisajului din Maramureș, oferă o infinitate de oportunități pentru creativitatea artistică, în măsura în care ființa umană dorește și este capabilă de o asemenea îndeletnicire. Cetini încărcate cu zăpadă, stileți de gheață ori apusuri tomnatice peste peisaje înroșite, bucuria florilor de primăvară?

Poți privi lupul care iese din Strunga Țiganului, în căutare de pradă în imensitatea platoului vulcanic Igniș. Poți privi acvile de munte care se rotesc peste pădurile și calcarele din zona Izvorului Izei. Vezi șarpele de casă cum înghite un triton, țestoasa de baltă cum iese la soare din apele tăului de la Hoteni. Și, extraordinar, poți face fotografie! O neagră cioară strălucitoare, croncănind indiferentă pe o creangă proaspăt înverzită… incredibil cât de frumos poate să fie momentul, deși pentru omul obișnuit-cenușiu-și-secat poate părea o banalitate. În albia Marei, în apa cristal-transparentă vezi o piatră; îți place culoarea ei, desenul, un filon din ea, sau formele ei modelate de Natură. Dacă o iei de acolo, oare ce mai rămâne din mirajul ei, fără acea existență naturală, fără acea lumină-a-momentului, fără a fi lăsată unde-îi-este- locul? Dar poți sa faci fotografie!

 

Tăurile de la Hoteni/© dr. Peter Lengyel

 

Natura nu încetează să mă uimească…! Este remarcabil dualismul dintre efemeritatea momentului versus valoarea de simbol a creației fotografice care surprinde esențe și paternuri fundamentale ale existentului… În același loc poți face 1 milion de peisaje diferite, în permanent schimbătoarea natură a luminii, odată cu schimbarea anotimpurilor, transformările de-a lungul zilei, uneori salturi de la o clipă la alta… veșnic altceva…. să nu mai zic de 1 milion de detalii diferite, ale schimbărilor ce se produc în lumea vie. Utilizarea luminilor și umbrelor, a culorilor și texturilor, a formelor în ansambluri inedite, cu efecte eventual poetice… Fiecare temă, fiecare subiect poate fi „redat” în stilul în care îi este cel mai favorabil pentru a fi înțeles ‚în esența lui’, astfel existând posibilitatea de a crea imagini impresioniste, expresioniste, naturaliste etc. Imagini de factură romantică, cu stranietăți și melancolii de tip simbolistic? De tine depinde!

Satisfacția oferită de creativitatea artistică poate recompensa pentru dificultatea trecerii peste și prin obstacole. Cea mai mare reușită este să ajungi, deși autocritic, să devii mulțumit măcar parțial de propriile realizări. „Există o formă de fericire care constă strict în absența nefericirii. E ceea ce se vede și în pânzele impresioniștilor unde lumina amiezii dematerializează parcă totul și face ca, din veșnicie, să conteze doar clipa. Și de ce n-aș crede că adevărata fericire înseamnă să nu-ți mai pese decât de un prezent care te satisface pe deplin?” Octavian Paler în “Daniel Cristea Enache, Convorbiri cu Octavian Paler” Ed. Corint, București, 2007. Celui care nu fotografiază este greu să i se explice sentimentul; este ca și dragostea: celui care nu o simte nu i se poate explica, iar celui care a trăit-o nu mai are sens să îi dai explicații.

 

Această postare a fost preluată de pe site-ul biologului Peter Lengyel, unde îi puteţi urmări superbele incursiuni fotografice în Natură.

 

Peter Lengyel s-a născut în 1973 în Sighetu Marmaţiei şi a absolvit biologia la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert în conservarea biodiversităţii, fotograf al naturii, membru al Asociaţiei “Valea Verde”, dar şi secretar ştiinţific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul în Bucureşti, şi membru al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

 

Puteţi urmări şi:

Traseul de sâmbătă: Alpii Austrieci, Tirol, Valea Lech

FOTO Parcul Natural Roussenski Lom – Bulgaria

FOTO Groapa Ruginoasă – Munții Apuseni

FOTO Parcul Naţional Triglav – Slovenia: Un paradis european

FOTO Trezirea naturii în Parcul Naţional Kampinoski – Polonia

FOTO Parcul Național Gir – Natura captivantă a Indiei

FOTO Peștera Gheţarul de la Scărişoara

Parcul Naţional Usedom – Germania

FOTO Parcul Naţional Gauja – Letonia

FOTO Parcul Naţional Dzukija/ Dzukijos – Lituania

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării: Când paradisul naturaliștilor devine realitate

FOTO Cheile Dobrogei: Acolo unde peisajul împlinește aproape 2 miliarde de ani

FOTO Pădurea Niculițel – Valea Teilor: Un peisaj de basm al Dobrogei

FOTO Pădurea Babadag: Biodiversitatea de la balcanic, la submediteranean

FOTO Parcul Național Munții Măcinului: 50% din specii pe 1% din suprafață

FOTO Grindul Chituc – Sălbăticia care va intra pe mâna dezvoltării turistice

FOTO Grindul lupilor sau paradisul pasarilor

FOTO Canaraua Fetii: Natura amenințată de clopotul bisericii

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Cum ar putea arăta Paradisul

FOTO Rezervația Biosferei Delta Dunării – Biodiversitate demnă de Arca lui Noe

FOTO Histria, locul unde natura a luat în stăpânire ruinele vechilor civilizații

FOTO Lacul Techirghiol, cu totul altfel decât în cărțile poștale

FOTO O lume spectaculoasă, dar ignorată: Limanu, Dobrogea

FOTO Pădurea Dumbrăveni – Dobrogea

FOTO Pădurea Hagieni – Dobrogea

FOTO Canaralele de la Hârşova

FOTO Dunele marine de la Agigea

FOTO Rezervaţia Allah Bair – Dobrogea

FOTO Vama Veche – 2 Mai: Înapoi la sălbăticie

FOTO Festivalul Antic și Medieval – Aeternus Maramorosiensis 2011

FOTO Bialowieza – Ultima pădure de şes din Europa

FOTO Zboruri peste verde – Maramureş

FOTO Ecosisteme din Transilvania: Pădurile de fag

FOTO Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş

FOTO Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

FOTO  În zbor peste Dobrogea

FOTO Survolând Delta DunăriiAdvertisment ad adsense adlogger