Pizza pentru oamenii străzii, plătită în avans de clienţi

0

Mason Wartman este un tânăr de 27 de ani, absolvent al unei şcoli de afaceri, care şi-a părăsit slujba de pe Wall Street pentru a vinde felii de pizza cu un dolar bucata. Şi-a deschis pizzeria Rosa’s Fresh Pizza, în Center City, Philadelphia. În ultimul an, localul a oferit 8.500 de felii de pizza gratuite pentru oamenii străzii, plătite în avans de clienţi generoşi ai localului.

 

 

Sistemul de plată în avans presupune ca un client care îşi cumpără o felie de pizza să “sponsorizeze” o felie şi pentru un om al străzii, plătind-o în acelaşi timp cu felia sa. Astfel, între 30 şi 40 de persoane fără adăpost primesc gratuit felii de pizza, zilnic. Încă dinainte de implementarea acestui sistem, pizzeria obişnuia să ofere felii gratuire de pizza persoanelor care trăiau pe străzi, în preajma localului. Însă într-o bună zi un client s-a oferit să cumpere o felie de pizza şi pentru un om al străzii (oricare ar fi intrat în local atunci) şi Wartman a fost de acord. A pus un bilet colorat pe un perete, ca plata să fie ţinută minte.

Vestea a zburat şi tot mai mulţi clienţi generoşi au venit cu oferte similare, astfel că, destul de repede, peretele lui Wartman s-a umplut de bileţele colorate – peste 500 (foto sus). Acum, contabilitatea donaţiilor de acest fel este ţinută la casă, dar biletele au rămas pe perete ca simbol al generozităţii oamenilor. “Uneori oameni ai străzii cumpără câte o felie, când îşi permit, pentru alţi oameni ai străzii care nu îşi permit”, spune patronul localului. Sistemul de plată în avans înseamnă, acum, 10% din afacerea lui. Wartman susţine că acel prim client care a venit cu oferta a fost inspirat de o practică similară din Italia, aplicată la cafea: cineva cumpără o cafea şi pentru altcineva care nu şi-o poate permite.

Tânărul spune că mulţi oameni ai străzii au fost mişcaţi de acest fenomen şi susţin că îi ajută să nu recurgă la metode mai puţin cinstite pentru a face rost de hrană. Uneori, cei care primesc felia de pizza gratuită lasă şi ei un bilet colorat pe perete, cu mulţumiri. “Vreau să mulţumesc tuturor celor care au donat bani la Rosa’s; mi-au oferit un loc în care pot mânca zilnic şi posibilitatea să mă pun pe picioare”, spune un astfel de bilet, care se încheie cu: “De mâine am din nou un loc de muncă!”.

 

 

Mai multe detalii: NPRPittsburgh Post Gazette

 

Sursa şi foto: Oddity Central


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger