Pistolul imprimat 3D a fost descărcat de pe internet de peste 100.000 de utilizatori

0

Schiţa folosită pentru imprimarea 3D a pistolului de plastic Liberator a fost descărcată de pe internet de cel puţin 100.000 de ori în această săptămână, anunţă publicaţia Forbes citată de BBC. Interesul generat de acest pistol i-a uimit, se pare, până şi pe producătorii acestuia, compania Defense Distributed, care a demonstrat, la începutul săptămânii, că arma este utilizabilă.

Autorităţile americane, confruntate cu numeroase atacuri armate în ultima vreme, se gândesc, însă, la modalităţi de interzicere a producţiei de pistoale scoase la imprimanta 3D. Senatorul Leland Yee (California) vrea să iniţieze o lege în acest sens. „Plănuiesc să propun o legislaţie care să asigure siguranţa publică şi oprirea producţiei de arme invizibile detectoarelor de metale şi care pot fi făcute de oricine, fără posibilitatea unui control”, a spus acesta într-o declaraţie de presă. Potrivit companiei Defense Distributed, cele mai multe din cele 100.000 de descărcări ale schiţei au fost făcute de pe teritoriul SUA, apoi din Spania, Brazilia, Germania şi Marea Britanie. Schiţa a fost distribuită şi pe site-ul Pirate Bay, unde a devenit rapid cel mai popular document din categoria „imprimare 3D”.

Compania Defense Distributed a produs arma de foc în opt luni; aceasta a fost asamblată din componente produse separat cu ajutorul unei imprimante 3D achiziţionate în urma unei licitaţii pe eBay cu 8.000 de dolari. Descărcarea schiţei de pe internet nu este ilegală, dar, cel puţin în Marea Britanie, notează BBC, orice cetăţean prins cu o astfel de armă riscă arestarea. „Pentru a produce o armă, orice armă de foc, în Marea Britanie, trebuie să fii un distribuitor autorizat de arme de foc. Altfel, folosirea schiţei pentru producerea armei va fi o infracţiune”, au explicat oficialii poliţiei britanice. Una dintre cele mai mari probleme pentru reprezentanţii legii este că pistolul este făcut din plastic, având doar o piesă din metal, ceea ce înseamnă că arma poate trece nedetectată de detectoarele de metale.

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger