Pista de biciclete pavata cu asfalt fabricat din plante

1

Un cercetator american a gasit o alternativa ecologica la petrolul folosit in procesul de fabricare a asfaltului: un ulei obtinut din plante si copaci, botezat „bio-petrol”, cu care a inlocuit adezivul utilizat la imbinarea pavajului unei piste de biciclete. „Bioasfaltul” a fost obtinut cu ajutorul pirolizei rapide, un proces ce presupune descompunerea chimica a substantelor organice la temperaturi inalte si in absenta oxigenului.

Folosind procesul de piroliza rapida dezvoltat de Robert C. Brown de la Universitatea din Ohio, cercetatorul Chris Williams de la Universitatea din Iowa a fabricat ceea ce a fost botezat „bioasflat”. Tulpinele de porumb, resturile lemnoase si alte tipuri de biomasa se incalzesc foarte repede in absenta oxigenului, spune el. Utilizand piroliza rapida, acestea sunt descompuse si dau nastere unui ulei ce poate fi folosit pentru obtinerea combustibililor sau a asfaltului, precum si a unui produs solid numit „biocarbune”, folosit pe post de ingrasamant sau pentru indepartarea gazelor cu efect de sera din atmosfera.

Williams a testat uleiul vegetal pentru pavarea unei piste de biciclete, insa nu este singurul care a creat „bioasflat”, nume deja patentat. Un tip de asfalt imbinat din ulei vegetal a fost brevetat in Franta in 2004 si un altul in Australia, avand la baza trestie de zahar si melasa.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Flickr/oedipusphinx

Tags:Un comentariu

  1. Nu am citit absolut tot (nu înțeleg oricum prea multe), dar sună foarte interesant, mai ales dacă se poate extinde utilizarea și pentru trotuare (probabil că da), străzi rezidențiale cu trafic redus și poate chiar pentru trafic greu (asta ar fi foarte cool). Că, în definitiv, frunze moarte avem suficiente…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger