Multe animale au abilitatea de a vedea undele ultraviolete, iar un studiu recent pe această temă include în categorie şi pisicile şi câinii. Acest lucru ar putea explica anumite aspecte ale comportamentului acestor animale, scrie Live Science.
„Nimeni nu credea că aceste animale pot vedea undele ultraviolete, dar adevărul este că pot”, spune coordonatorul studiului, Ron Douglas, biolog la City University, Londra. Ochiul uman poate percepe doar o parte din spectrul de culori din care este formată lumina, dar dincolo de ceea ce este vizibil pentru ochiul uman se întind ultravioletele. Se ştie despre anumite insecte (albinele) că pot vedea ultravioletele, despre păsări, peşti, anumiţi amfibieni, anumite reptile şi mamifere (şoareci, şobolani, cârtiţe, lilieci). Acum, listei se adaugă, se pare, şi pisicile, ba chiar şi căţeii. Ochiul uman blochează ultravioletele, dar, în cazul animalelor care au capacitatea de a filtra aceste unde, ele ajung la retină, care le transformă în impulsuri nervoase ce ajung la creier, unde sunt decodificate şi, astfel, animalul le poate vedea.
La ce anume serveşte vederea UV, cum este numită? „Întrebarea se pune numai pentru că oamenii nu au această vedere”, spune Douglas, care adaugă că nimeni nu întreabă oamenii de ce pot vedea culorile, spre exemplu. Oamenii de ştiinţă au aflat că, în cazul albinelor sau al altor insecte, a vedea ultravioletele le ajută să vadă tipare sau culori la plante care să le direcţioneze spre nectarul acestora. Rozătoarele se folosesc de vederea UV pentru a urmări urmele de urină. Renii pot vedea, cu ajutorul ultravioletelor, urşii polari, care, în lumina zilei, se confundă cu zăpada. „Întrebarea care trebuie pusă este de ce vederea umană blochează ultravioletele?”, consideră autorul studiului amintit. Un posibil răspuns este că ar afecta retina, la fel cum, în timp, afectează pielea. Studiile pe animale au demonstrat că ochii acestora nu sunt afectaţi de ultraviolete, însă. O altă posibilă explicaţie ar fi că ochiul uman respinge ultravioletele pentru a avea o acuitate vizuală mai ridicată.
Sursa, foto şi mai multe detalii: Live Science
Puteţi citi şi:
Drumurile care străluesc în întuneric, viitorul iluminatului stradal
Hainele pe care le pulverizăm pe noi, la un pas de a deveni realitate
Beneficiile expunerii la soare prevalează asupra riscurilor de cancer de piele