Pisicile fluorescente, o nouă armă anti-SIDA

0

Oamenii de ştiinţă care studiază modul în care ingineria genetică ar putea combate infecţiile cu virusul HIV au dat naştere unor pisici altoite cu ADN-ul rezistent la virus al unei maimuţe şi cu genele luminescente ale unei meduze. Rezultatul final: pisici care strălucesc pe întuneric şi care, într-o bună zi, ar putea salva vieţi nenumărate.

Scopul acestui experiment, realizat de cercetătorii de la Mayo Clinic din SUA, este găsirea unui leac pentru o variantă felină de SIDA, care, dacă se dovedeşte a fi de succes, ar putea avea implicaţii şi asupra modului în care boala îi afectează pe oameni. Oamenii de ştiinţă de la clinica americană le-au injectat unor pisici o proteină prelevată de la maimuţele rhesus care le protejează pe acestea de SIDA, împreună cu gene prelevate de la meduze care acţionează pe post de marker vizual, arătând progresele înregistrate de proteina mai sus amintită şi făcându-le pe felină să strălucească.

Deşi comunitatea ştiinţifică a lăudat în mare parte potenţialul impact al experimentului care, într-o zi, ar putea fi folosit pentru a reduce transmiterea bolii în rândul oamenilor, alţii s-au arătat temători vizavi de teste. Până acum nu a fost înregistrat nici un efect advers în urma altoirii ADN-ului pisicilor, însă experţii avertizează că ar putea apărea unele consecinţe la generaţiile viitoare. În plus, capacităţile pisicilor fluorescente de a vâna şoareci pe întuneric vor fi invariabil afectate în mod negativ.

Sursa: Tree Hugger

Puteţi citi şi:

În lupta cu Alzheimerul, cercetătorii au creat un copoi fluorescent

Cum să vindeci SIDA din faţa propriului calculator


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger