Acești “Barbă Neagră” ai erei digitale au avut parte de presă de toate felurile încă de la primele valuri ale Internetului. Das Cloud participă mâine la o dezbatere ARDOR: Good vs Evil în lumea piraților virtuali.
de Das Cloud
Încălcare de proprietate intelectuală. Sau, mai pe șleau, piraterie. Termenul a migrat de pe oceane în lumea ideilor încă de la 1603, când Stationers’ Company, o asociație a tipăritorilor de ziare din Marea Britanie, și-a câștigat dreptul de monopol asupra publicațiilor pe care le scotea.
Nu toate țările văd însă în același spectru limitat la alb și la negru chestiunile ce țin de piraterie, ca și concept. Canada, Olanda sau Spania permit download-ul de muzică cu copyright, câtă vreme nu e în scop comercial.
Protestele anti ACTA care au mișcat acum aproape două luni piețele din România, dar mai ales Facebook-ul, au repus pentru prima dată în discuție serioasă problema pirateriei în România. Una dintre dezbaterile care rostogolesc bulgărul din februarie este organizată de Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). “E timpul să decriminalizăm pirateria pe Internet?, este întrebarea la care Das Cloud este invitat să își dea cu părerea marți, 10 aprilie, începând cu ora 18.30, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Monica Mocanu, președinte executiv ARDOR, explică pentru Das Cloud cum a ajuns pirateria subiect de dezbatere. “Pentru început subiectul s-a băgat în ochii noștri singur, la cum au arătat reacțiile la ACTA. Am căutat ce s-a scris în ultimele luni/ani pe subiect (și nu sunt puține lucruri), le-am pus pe site ca material de start de research pentru debate-urile online și am dat drumul la rundă. Puteți citi și voi ce au scris câteva zeci de oameni și cum s-au aprins spiritele”.
Monica Mocanu este de părere că subiectul ACTA e doar o parte a problemei “și că intersecția asta între expansiunea tehnologiei și felul în care se pot modifica (sau nu) reglementările pentru a face față acestei situații duce la genul tipic de debate în care lucrurile sunt încurcate. În opinia mea, dilema în moțiunea asta este una de etică de-adevăratelea, dar și de economie (mai mult sau mai puțin pură). Cu alte cuvinte, e mult mai mult de vorbit, dincolo de toate știrile despre agenții de toate felurile sparte sau despre băieți acoperiți cu fâșuri care sunt băgați în dube”.