“Pirateria” sporeşte gradul de alfabetizare şi accesul la cunoaştere

0

Pentru cele mai multe state occidentale, file sharing-ul e considerat un mijloc păgubos de divertisment şi un duşman de prim rang pentru gestionarii drepturilor de autor. Însă ţările unde accesul la cunoaştere e mai dificil, fie din motive de infrastructură, fie din motive economice, arată că “pirateria” are efecte cât se poate de benefice în rândul oamenilor obişnuiţi: creşte rata de alfabetizare şi îmbunătăţeşte cunoaşterea.

 

copy

 

O nouă cercetare publicată de African Governance and Development Institute susţine că, în unele cazuri, încălcarea drepturilor de autor vine la pachet cu îmbunătăţiri ale vieţii consumatorilor de bunuri culturale digitale, cum sunt cărţile, filmele, jocurile sau software-urile educative. Studiul, intitulat Impactul pirateriei de software asupra dezvoltării umane incluzive: Dovezi din Africa arată că în special “pirateria” în rândul software-urilor sporeşte nivelul de alfabetizare în rândul populaţiei. Analizele care stau la baza lui au fost realizate în 11 ţări africane, luându-se în calcul corelaţia dintre utilizarea unor programe prin încălcarea copyright-ului şi nivelul dezvoltării cunoaşterii. “Adoptarea unor drepturi de proprietate intelectuală stricte poate avea efecte negative asupra dezvoltării umane, prin diminuarea gradului de alfabetizare şi prin îngrădirea accesului la cunoaştere,” arată autorii cercetării.

Cercetătorul Simplice Asongu a mai documentat anterior şi relaţia dintre “piraterie” şi publicaţiile academice. “Am testat impactul pirateriei asupra publicaţiilor ştiinţifice şi am stabilit o legătură cauzală pozitivă dinspre piraterie către publicaţii,” spune Asongu. Potrivit studiului respectiv, ţările africane unde restricţiile de copyright sunt mai permisive în ceea ce priveşte software-urile, s-a constatat o creştere substanţială a nivelului de cunoaştere în publicaţiile tehnice şi ştiinţifice.

Deşi ambele studii au avut în vizor “pirateria” în domeniul software-urilor, putem implica faptul că accesul mai extins şi la alte categorii de bunuri digitale culturale, cum sunt cărţile sau filmele, poate contribui la o mai bună educare a publicului larg. Desigur, nu trebuie scăpată din vedere problema creatorilor de conţinut, care trebuie remuneraţi pentru operele lor. Legislaţia în vigoare însă favorizează mai degrabă organismele de gestiune a drepturilor, decât creatorii, astfel încât se impune o reformă globală de substanţă în ceea ce priveşte copyright-ul.

Sursa: Torrent Freak

Puteţi citi şi:

Un membru al Partidului Piraţilor revizuieşte legislaţia drepturilor de autor în Europa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger