Pirateria ajuta… ecologia

9

Si nu numai. Fenomenul tot mai amplu al pirateriei in dreptul coastelor Somaliei are nenumarate avantaje, nu doar pentru urmasii moderni ai capitanului Hook. Economia locala, trupele marine internationale, companiile de asigurari, ba chiar si mediul natural, cu totii au de castigat in urma activitatii piratilor din zona.

Prezenta trupelor militare in dreptul coastelor Somaliei nu a dus la diminuarea fenomenul pirateriei in zona. Mai mult decat atat, atacurile asupra ambarcatiunilor s-au dublat, intre 2008 si 2009. Institutul German pentru Cercetare Economica (DIW) din Berlin, crede insa ca pirateria nu va fi combatuta, atata timp cat aceasta serveste foarte multor interese, relateaza Deutsche Welle. 

Circuitul economic al pirateriei a ajuns la o asemenea stabilitate incat a devenit, pentru toti cei implicati, o afacere nu numai profitabila, ci si calculabila in avans. Iar cei care au de castigat nu sunt numai piratii, spune Anja Shortland, autoarea studiului DIW si profesor la Brunel University, din Marea Britanie.

”Este un job atractiv, pentru barbatii somalezi someri”, spune Shortland. ”Venitul anual pe cap de locuitor e de sub 300 de dolari americani. in timp ce la o nava capturata se castiga pana la 15.000 de dolari. Au aparut in Somalia piete noi, unde se vand diverse alimente, piete care nu au existat de fel, pana nu demult. Regiunile de coasta se dezvolta incet, incet.”

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) arata intr-un raport ca foare multe familii somaleze traiesc, direct sau indirect, exclusiv din piraterie. Se presupune ca banii castigati in Somalia din rascumparari ajung pana la cinci milioane de dolari, dintre care o buna parte reintra in circuitul economic local.

Trupele marine internationale si companiile de asigurari au si ele de castigat din fenomenul pirateriei, atata timp cat nu se ajunge la o escaladare a situatiei.

”Pentru trupele marine e de asemenea important sa-si faca datoria din nou, dupa Irak, Afganistan si Bosnia. Iar pentru companiile de asigurari, pirateria reprezinta o afacere uriasa. Pentru acestea, situatia ideala este aceea in care atacurile sunt putine, in schimb teama fata de pirati este foarte mare. Atunci cand se face din tantar armasar, firmele de asigurare castiga cel mai bine.”, spune Shortland.

Unul dintre cele mai neasteptate efecte pozitive ale fenomenului pirateriei se simte asupra mediului inconjurator.”Pirateria inseamna si protectia mediului pentru ca braconierii se gandesc de doua ori inainte de a-si incepe activitatile, in apropierea coastelor Somaliei sau ale Kenyei. Se pare ca multe bancuri de pesti din zona s-au regenerat”, a mai spus Anja Shortland.

Institutul German pentru Cercetare Economica (DIW) considera totodata ca intarirea trupelor internationale in dreptul Golfului Aden si al coastei somaleze nu va combate fenomenul. Autoarea studiului crede ca singura solutie viabila ar fi ca somalezii sa ajunga in situatia de a-si dezvolta economia locala si fara piraterie, iar paza de coasta sa fie formata din somalezi, dar finantata de comunitatea internationala.

Tags:9 comentarii

 1. Adica e bine si noi sa infiintam ceva trupe di pirati prin marea neagra sa putem opri furtul zacamintelor nationale de petrol? trupele de pirati salveaza planeta? Asta reiese din titlul articolului

 2. Model clasic de gandire cu posteriorul.
  Eu stiu ca in orice sistem daca ecineva care castiga insemna ca e si cineva care pierde. Luata pe bucatele, situatia in sine poate ca e benefica strict pentru coastele Somaliei. Insa pe plan global lucrurile stau altfel. De ex. pentru ca Somalia e o zona periculoasa majoritatea companiilor de transport naval o evita. Rezulta rute mai lungi, adica consum mai mare de combustibil (da, din ala fosil, care polueaza), costuri mai mari cu transportul, durate mai lungi, etc. Flotele militare care se fataie pe acolo polueaza si ele. Costurile cu mentinerea de militari in zona reprezinta fonduri retrase din alte parti (chiar si proiecte ecologice). Deci cine castiga? O mana de negrii saraci. Cine pierde? Tot globul. Probabil ca neuronul bietei femei luase o vacanta

  • perfect adevarat.as mai adauga faptul ca daca se platesc prime de asigurare mai mari,produsele transportate(inclusiv petrolul venit din zona golfului) vor fi mai scumpe, platite de consumatorul final desigur deci de noi toti

 3. Solutia ar fi sa descopere careva petrol / zacaminte de litiu /aur / diamante in Somalia. Ar veni niste trupe NATO si ar “elibera” rapid zona, in numele democratiei.

 4. Dupa logica beton din articol, si exterminarea unei populatii ar avea parti pozitive in ecologia locala, in acelas spirit putem extinde asfel de “avantaje” si in alte domenii. Cine a spus ca ideile de extrema dreapta nu sunt practice, poate ca sunt dure dar nu lipsite de beneficii. Ce-ar fi sa eutanasiem copii malformati, sau bolnavii in faza terminala.

  • Ar fi excelent sa eutanasiem toti bolnavii fara sansa: parintii nu ar mai suferi o viata intreaga, copiii respectivi nu s-ar mai chinui, sistemul medical nu ar mai cheltui milioane de dolari cu indivizi ratati din start, care nu se vor recupera niciodata.

 5. Sunt convins ca familiile marinarilor rapiti sau raniti/ucisi de respectivii pirati sunt foarte incantati de aceste studii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger