Pinguinii imperiali, număraţi din spaţiu

0

Primul recensământ al pinguinilor făcut din spaţiu a fost realizat de către o echipă de oameni de ştiinţă care au anunţat, cu bucurie, că, potrivit datelor adunate, numărul pinguinilor imperiali s-a dublat, în Antarctica, faţă de toate estimările anterioare.

 

 

Număraţi din satelit, pinguinii s-au dovedit a fi mult mai mulţi decât credeau cercetătorii. „Practic, vorbim de dublarea estimărilor, în termeni de populaţie reală”, a explicat Peter Fretwell, cercetător în cadrul British Antarctic Survey şi autor principal al studiului publicat în revista PLoS One despre acest recensământ în premieră al pinguinilor. Cifrele vehiculate până acum pentru pinguinul imperial erau de 270.000 – 350.000 de păsări, dar recensământul arată că sunt cel puţin 600.000, în realitate, în Antarctica. Faptul că oamenii de ştiinţă nu puteau lucra efectiv pe teren în această regiune decât trei luni pe an a îngreunat mereu obţinerea unei situaţii exacte, reale; acum, însă, cu ajutorul sateliţilor, lucrurile se schimbă.

Ultima numărare (tot mai degrabă estimativă) a populaţiei pinguinilor imperiali a fost în 1992, când s-a considerat că existau cam 135.000 – 175.000 de păsări pe continentul îngheţat; de atunci, estimările au urmat doar calcule matematice şi rezultate obţinute în teren în acele perioade care permiteau activitatea oamenilor de ştiinţă. Fretwell şi echipa lui au lucrat cu imagini de satelit de foarte mare rezoluţie, care le-au permis să identifice pinguinii de umbrele lor, spre exemplu sau de deşeurile lor, care apar în pozele făcute prin satelit. Munca a fost dublată şi de numărătoare la sol, care le-a indicat densitatea unui grup de pinguini. Toate calculele combinate au dus la rezultatul de mai sus: pinguinii sunt mai mulţi decât se credea. Mai mult, cercetarea britanicilor a descoperit şi noi colonii de pinguini, până acum neştiute.

 

 

Fretwell susţine că acest tip de cercetare poate fi făcut, de acum încolo, anual, astfel încât să susţină cu date concrete cercetările în domeniul mediului şi schimbărilor climatice care afectează Antarctica (şi care, de multe ori, ridică semne de întrebare privind soarta populaţiei de pinguini imperiali, spre exemplu, în acest context). „Studiul ne oferă baza pentru a observa tendinţele în creşterea sau descreşterea populaţiei de pinguini pe viitor. Este şi mai ieftin decât munca pe teren şi mai puţin solicitant pentru oameni, dar, în egală măsură, este exact şi uşor de realizat”, a explicat cercetătorul. În cazul pinguinilor de mai mici dimensiuni, însă, metoda nu se dovedeşte la fel de eficientă: cei mici se pierd în zăpadă, se ascund mai bine printre stânci şi nu prea pot fi număraţi corect. „Lucrăm la a dezvolta o tehnică mai bună pentru recensământul pinguinilor din alte specii, care sunt mai mici”, spune Fretwell.

 

Sursa: OAP

Foto: British Antarctic Survey


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger