Pinguinii Adélie se înmulţesc, ca populaţie, pe fondul creşterii temperaturii globale

0

Există cazuri în care încălzirea globală aduce beneficii, spun oamenii de ştiinţă, deşi ar părea puţin probabil; mai concret, pentru pinguinii Adélie, temperaturile mai ridicate şi topirea gheţurilor au dus la creşterea populaţiei, fapt care nu se întâmplă şi la alte specii polare. Concluzia aparţine unui studiu realizat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, condusă de cercetători ai Centrului Polar Geospaţial al Universităţii din Minnesota, SUA.

 

 

Cercetătorii americani, alături de colegii lor neo-zeelandezi, au folosit mai multe metode de studiu, combinând tehnici mai vechi cu altele noi şi au analizat fotografii realizate din aer începând din 1958 cu imagini luate de sateliţi în prezent (după anul 2000). Astfel, au descoperit că populaţia coloniei de pinguini Adélie din Insula Beaufort din Antarctica a crescut cu 84%, pe măsură ce gheţurile s-au topit şi s-au retras în perioada 1958 – 2010; cea mai semnificativă schimbare în acest sens a fost observată în ultimele trei decenii. În acest interval, temperaturile medii pe timp de vară au crescut, în regiune, cu o jumătate de grad Celsius pe decadă. Cercetarea confirmă proiecţii publicate încă din 2010, care au estimat cum vor reacţiona pinguinii de la Polul Sud la schimbarea habitatului cauzată de o încălzire climatică generală cu două grade Celsius.

Studiul arată că habitatul pinguinilor Adélie (de pe coasta sudică a insulei) a crescut cu 71% din 1959 încoace, din care 20% numai între anii 1983 – 2000. Nu doar numărul indivizilor din colonie a crescut, ci şi densitatea în colonie, remarcă studiul citat. „Concluziile ridică noi întrebări în legătură cu modul în care speciile antarctice sunt afectate de schimbările climatice”, spune Michelle LaRue, co-autor al studiului. „Trebuie să cercetăm mai atent şi să vedem dacă acest tipar de extindere a populaţiei se întâmplă şi în alte zone, la alte populaţii de pinguini Adélie sau la alte specii”, consideră LaRue. Pinguinii Adélie sunt o specie comună pentru sudul coastelor antarctice; sunt mai mici decât pinguinii regali (au între 46 şi 75 de cemtimetri înălţime şi ajung să cântărească între 4,5 şi 5,4 kilograme). Ei trăiesc numai acolo unde există gheaţă, dar au nevoie de un teritoriu fără gheaţă pentru a se putea reproduce. Un cuplu de pinguini are un pui (în medie) pe an şi, dacă condiţiile teritoriale nu se modifică, aceşti pinguini se întorc în acelaşi loc, anul următor, pentru o nouă generaţie de pui.

 

Sursa şi foto: Science Daily


Leave A Reply