Pierderea biodiversității poate spori numărul de boli la oameni

1

Al șaselea mare val de extincție este pe cale să se instituie, avertizează conservaționiștii, ceea ce înseamnă că în jur de 50% dintre speciile de animale de pe Terra ar putea să dispară de pe fața pământului până la sfârșitul secolului. În aceste condiții, oamenii de știință s-au întrebat care ar fi efectul acestei pierderi asupra populației umane a planetei?

Un nou studiu întreprins de un om de știință de la Fundația Națională pentru Știință din SUA spun, citați de Tree Hugger, că pierderile masive în materie de biodiversitate ar putea duce la sporirea numărului de organisme cauzatoare de boli. „Ritmul încălzirii globale se accelerează”, avertizează cercetătorul Sam Scheiner, „iar asta atrage cu sine o serie de consecințe involuntare…dispariția speciilor ar putea conduce la creșterea incidenței bolilor în rândul oamenilor și al celorlalte plante și animale”. Problema, subliniază Scheiner, este că atunci când habitatele naturale sunt fragmentate, speciile cel mai grav afectate sunt cele care înfrânează bolile. Cele care supraviețuiesc să întâmplă să fie purtători de agenți patogeni.

Un exemplu are la bază o cercetare a Institutului Cary pentru studiul ecosistemelor din Millbrook, New York. Pe măsură ce habitatul forestier din regiune a început să se fragmenteze, populația de oposumi, o specie-tampon împotriva bolilor, a început să scadă pe măsură ce efectivele șoarecilor cu picioare albe – responsabili pentru răspândirea bolii infecțioase Lyme – au sporit. Drept urmare, a crescut și incidența bolii Lyme în rândul oamenilor. Cercetătorii nu știu încă de ce există această corelație, însă conservarea habitatelor naturale, spun ei, este cea mai eficientă metodă pentru stăvilirea unor asemenea fenomene.

„Când biodiversitatea intră în declin și contactul cu oamenii sporește”, explică Andrew Dobson, co-autor al noului studiu alături de Sam Scheiner, „ai o rețetă perfectă pentru bolile infecțioase”. În aceste condiții, un angajament global pentru conservarea biodiversității ar fi mai mult decât binevenit.

Foto: Pierderea unor specii, cum ar tigrii amenințați acum dispariția, ar putae afecta sănătatea umană/Flickr-catlovers


Un comentariu

  1. Pingback: Poate matematica să salveze speciile de la extincție? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger