Piciorul găzduiește 200 de tipuri de ciuperci

0

Oamenii de știință americani au descoperit că aproape 200 de tipuri diferite de ciuperci își fac colonii pe picioarele oamenilor, scrie BBC News. Deși ciupercile trăiesc pe toată suprafața corpului uman, ele par să prefere mai mult călcâiele și suprafețele de sub unghii și dintre degetele de la picioare. Harta lor poate fi utilă în combaterea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi micozele sau “piciorul atletului”.

 

Flickr/cstrom

 

În primul studiu de acest fel realizat până acum, cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Genomului au secvenționat ADN-ul speciilor de ciuperci microscopice care trăiesc în 14 zone diferite ale corpului uman. Au luat mostre din canalul urechii, dintre sprâncene, de pe ceafă, din spatele urechii, de pe călcâie, unghii de la picioare, antebraț, spate, abdomen, piept, palmă și dintre sprâncene. Datele adunate arate că ciupercile variază ca număr de-a lungul corpului uman. Cel mai mare habitat este călcâiul, care găzduiește 80 de tipuri de ciuperci, urmat de unghiile de la picioare, sub care se găsesc 60 de tipuri, și de porțiunea dintre degetele de la picioare, unde se află 40 de tipuri. Alte medii preferate sunt palmele, antebrațele și cotul, unde numărul tipurilor de ciuperci variază de la 18 la 32. Capul și trunchiul corpului le găzduiesc pe cele mai puține, între 2 și 10 tipuri.

Rezultatele cercetării indică un număr mult mai mare de ciuperci decât se știa până acum. Deși trăiesc în mod natural pe trupul nostru fără să ne facă rău, ele pot cauza infecții dacă se înmulțesc, iar asta se poate întâmpla în urma unui dezechilibru în sistemul microbian al organismului. Noua hartă se poate dovedi utilă în investigarea anumitor afecțiuni ale pielii.

 

Puteți citi și:

Oameni + microbi = viață

Cu mâinile curate


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger