Pierderea abilităţii de a umbla are un impact major asupra vieţii celui aflat într-o astfel de situaţie; piciorul bionic are drept scop să ajute oamenii care ajung în situaţia de a nu-şi mai putea folosi picioarele, reînvăţându-i să meargă.
Piciorul bionic se ataşează de piciorul imobil al pacientului aflat în imposibilitate de a se mai mişca şi preia, astfel, greutatea acestuia, permiţându-i să stea, să se ridice în picioare, să meargă, inclusiv pe scări, în sus şi în jos. Dispozitivul a fost creat de compania californiană AlterG şi este un sistem fizioterapeutic care merge pe baterie, gândit special pentru cei care au suferit accidente în urma cărora nu îşi mai pot folosi un membru (accidente de maşină, de călărie, atacuri cerebrale etc.).
Potrivit publicaţiei The Telegraph, piciorul bionic (Bionic Leg) a fost mai cu seamă folosit pentru a ajuta pacienţii care au suferit un atac cerebral să înveţe să meargă din nou. Dar s-a dovedit eficient şi în cazul călăreţilor care au rămas cu sechele în urma unor căzături sau accidente. Spre exemplu, Katie Watson, jocheu în vârstă de 19 ani, din Marea Britanie, a fost aproape paralizată în urma unui accident de maşină; cu ajutorul piciorului bionic, ea şi-a revenit destul de repede: acum poate merge şi călări din nou.
Dispozitivul funcţionează astfel: când o persoană umblă, el lasă piciorul să se mişte în voie, iar când este nevoie ca persoana să stea jos ori să urce scări, senzorii săi şi robotica încorporată se activează pentru a oferi suportul necesar controlării procesului de urcare sau coborâre. De asemenea, dacă pacientul trebuie să stea în picioare, îi conferă sprijinul necesar. Terapia continuă până când mobilitatea piciorului este recâştigată şi pacientul poate umbla singur.
Surse şi mai multe detalii: The Telegraph, The Express
Foto: AlterG
Puteţi citi şi:
Un fermier chinez şi-a construit singur braţe bionice
Cel mai complex om bionic din lume