Picasso a folosit culori obişnuite pentru picturile sale

0

Pentru analiştii picturilor lui Pablo Picasso, a fost, până acum, o mare problemă să ştie ce tip de culori a folosit artistul pentru operele sale: comune (vopsea obişnuită) sau culori în mod tradiţional destinate picturii. Nimeni nu a reuşit să confirme vreuna dintre variante, până în prezent, dar, acum, analize cu raze X au relevat adevărul.

 

 

Neconvenţional până la capăt, spun criticii de artă: că a reinventat pictura, prin cubism, a fost una, dar că a folosit pentru asta culori comune, este şi mai şi! Suspiciuni au existat întotdeauna în legătură cu opţiunea lui Picasso de a lucra cu vopseluri simple, comune, „de casă”, dar confirmarea a venit abia acum. Specialiştii în fizică de la Argonne National Laboratory (SUA) au analizat cu atenţie (şi cu ajutorul razelor X) nano-probe din pictura „The Red Armchair”, finalizată în anul 1931, care le-a fost împrumutată, în scop ştiinţific, de către Institutul de Artă din Chicago.

Instrumentele de analiză au putut vedea până la nivel de particule individuale din pigmenţii din culoare, dovedind aranjarea chimică a elementelor din vopsea. Picasso a folosit vopsea emailată, marca Ripolin (primul brand de vopsea comercială obişnuită). Până şi regiunea unde a fost produsă vopseaua a putut fi identificată, prin studierea impurităţilor specifice din vopsea. Concluzia oamenilor de ştiinţă este că Picasso a folosit vopseluri obişnuite la crearea unora dintre cele mai faimoase opere ale sale. Ei cred că artistul a dorit să experimenteze cu o astfel de vopsea pentru a obţine un efect diferit decât cel posibil a fi obţinut cu vopseluri tradiţionale în ulei, care se usucă şi se amestecă mai greu. Studiul care explică întreg procesul de analiză şi prezintă concluziile a fost publicat luna trecută în revista Applied Physics A: Materials Science & Processing.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger