Piatra ponce, creditată ca posibil ”leagăn al vieții pe Pământ”

0

Rocile plutitoare încărcate de spumă vulcanică se pare că au jucat un rol semnificativ în originea vieții pe Pământ, consideră oamenii de știință de la universitățile din Oxford și Australia de Vest. Potrivit studiilor acestora, spuma de origine vulcanică (cunoscută și ca piatră ponce) are proprietăți unice, care o fac să fie habitatul perfect pentru apariția primelor organisme de pe Terra, de acum 3,5 miliarde de ani.

”Plutește, este expusă unei palete largi de condiții, are abilitatea de a adsorbi metale, fosfați sau compuși organici sau de a găzdui diverși compuși”, explică unul din coordonatorii studiului, profesorul Martin Brasier de la Oxford. Puse împreună, proprietățile pietrei o fac să fie un ”laborator plutitor ideal” pentru dezvoltarea primelor micro-organisme de pe planetă, susțin autorii studiului. Însuși drumul parcurs de acest tip de piatră susține proaspăta teorie, mai spun oamenii de știință: de la erupția din interiorul vulcanului, la plutirea pe apă până la intrarea în zona de maree, apoi la staționarea pentru lungi perioade de timp în zona de plajă.

Acest ciclu de viață face ca piatra ponce să fie expusă unor procese și fenomene complexe, cum ar fi fulgerele asociate erupțiilor vulcanice, vânturi puternice, încărcate de microelemente, bombardamente de ultraviolete de la Soare și multe altele. Potrivit specialiștilor, oricare din aceste fenomene sau toate la un loc puteau genera sau contribui la procesele chimice care au dus la apariția vieții pe Pământ. ”Știm sigur că primele semne de viață apăreau acum 3,4 miliarde de ani undeva printre porii firelor de nisip de pe plaje. Ceea ce venim și spunem acum este că anumite tipuri de plaje este posibil să fi fost chiar leagănele vieții”, a comentat și profesorul David Wacey, de la universitatea Western Australia, al doilea coordonator al studiului. Cei doi autori spun că ipotezele lor pot fi confirmate prin anumite teste extinse de laborator, pe roci de acest tip (piatră ponce), supuse unor cicluri de căldură și radiații ultraviolete.

 

Sursa și foto (spumă vulcanică, Australia, vechime estimată la peste 3 miliarde de ani): Science Daily

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger