Piatra care absoarbe dioxid de carbon

0

O piatră misterioasă şi verde, numită “olivine”, ar putea fi cheia luptei împotriva schimbărilor climatice, datorită proprietăţii sale de a absorbi dioxid de carbon din atmosferă. Geochimistul Olaf Schuiling consideră că roca aceasta ar putea elimina suficient dioxid de carbon din atmosferă încât să oprească schimbarea climatică.

 

 

Iar vestea şi mai bună este că piatra se găseşte din abundenţă şi există deja mulţi cercetători care lucrează pentru a-i găsi cele mai bune modalităţi de întrebuinţare. Statisticile sunt impresionante: un raport susţine că o tonă de pietre olivine ar putea absorbi cam două treimi dintr-o tonă de dioxid de carbon. Oamenii de ştiinţă spun că putem folosi, pentru obţinerea olivinei, aceleaşi metode de extracţie precum cele folosite în industria cărbunelui. Însă ar fi nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca metoda “olivine” să înceapă să facă o diferenţă. Iar emisiile de gaze de seră cresc de la an la an.

 

stire 17 nov roca 2

 

Roca olivine este deja folosită în Olanda, de către cetăţeni care au utilizat piatra pentru cărări de grădină, spre exemplu. O companie numită greenSand încearcă să transforme piatra într-un material viabil de construcţie, pentru a putea fi utilizat în construcţii. Un nou raport al experţilor în geoinginerie va fi lansat anul acesta şi se aşteaptă să aducă mai multe noutăţi despre această piatră cu un uriaş potenţial în lupta împotriva schimbărilor climatice.

 

 

Sursa şi foto: Grist, IH

 

Puteţi citi şi:

Gheţarii artificiali, o soluţie pentru deficitul de apă cauzat în zonele înalte de încălzirea globală

Harta creşterii emisiilor de dioxid de carbon, pe ţări, în ultimii 160 de ani

Yoga ar putea combate schimbările climatice


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger