Piața mondială a emisiilor de carbon valorează 82 de miliarde de dolari

0

Valoarea certificatelor și taxelor de emisii de carbon, menite să reducă nivelul gazelor cu efect de seră responsabile pentru încălzirea globală, este estimată la $82 miliarde, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale.

Estimarea se bazează pe 25 de tipuri de certificate tranzacționabile și 26 de taxe pe carbon, care împreună valoreaza $82 miliarde, cu 56% mai mult decât în 2017, când valoarea acestora era estimată la $52 de miliarde.

Certificatele și taxele acoperă 11 gigatone de emisii de dioxid de carbon, reprezentând 20% din totalul emisiilor la nivel mondial.

În jur de $22 de miliarde din creștere se datorează prețurilor mai mari pe piața Sistemului European de Tranzacționare a Emisiilor (EU ETS), cea mai mare piață a emisiilor din lume. Taxe pe carbon mai ridicate în Alberta și în Franța au contribuit de asemenea la creștere.

Prețurile rămân însă mult sub intervalul de 40-80 $/tonă, un interval de preț considerat optim pentru a atinge în 2020 limita de temperatura medie la nivel mondial propusă.

În prezent jumătate din emisiile acoperite de aceste scheme de finanțare au un preț sub 10 $/tonă, potrivit raportului Băncii Mondiale.

Banca Mondială este optimistă și consideră că această tendință de creștere va continua.

Guvernele au avut venituri din certificate și taxe în creștere, evaluate la aproximativ $33 miliarde în 2017, față de $22 de miliarde anul precedent.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger