Piaţa comerţului cu animale sălbatice a ajuns la 6 miliarde de lire sterline pe an

0

Contrabanda cu animale a ajuns să fie o industrie de 6 miliarde de lire sterline pe an, fiind depăşită doar de piaţa drogurilor şi de comerţul cu arme, arată o investigaţie a publicației Independent. Sursele ilicite de profit sunt o sursă majoră de finanţare a teroriştilor, iar prinderea şi uciderea animalelor cauzează dispariţia speciilor.

În ciuda tratatelor internaţionale, unităţilor de poliţie dedicate, a campaniilor şi ONG-urilor de profil care se luptă cu acest fenomen, comerţul cu animale continuă să crească. Populaţia mondială a tigrilor a ajuns la 4.000 de exemplare astăzi, în condiţiile în care existau 100.000 de tigri la începutul secolului al XX-lea, 20.000 de elefanţi sunt ucişi anual pentru fildeş, numărul rinocerilor omorâţi în Africa de Sud s-a dublat anul trecut, ţestoasele de mare sunt prinse într-un ritm alarmant, iar în ultimii 40 de ani, 12 specii de animale mare au dispărut complet din Vietnam.

Comerţul cu animale face victime şi în rândul animalelor, 100 de rangeri africani fiind omorâţi anual.

Mulţi oameni asociază contrabanda cu animale cu furişarea a câtorva şopârle în bagaje pentru fi vândute ilegal, dar comerţul cu animale se bazează pe o cerere uriaşă din partea colecţionarilor de specii exotice, ornamente şi haine, precum şi pe apetitul medicinii chinezeşti pentru părţi de animale. “Există superstiţii potrivit cărora cornul de rinocer vindecă cancerul, dacă bei dintr-un recipient din corn de rinocer găseşti fericirea veşnică sau că unele părţi de animale sălbatice cresc potenţa masculină”, explică Linda Arroyo, reprezentantă a Poliţiei Naţionale pentru Crime de Mediu din Suedia.

Profiturile sunt imense. Păsările viu colorate din bazinul amazonian se pare că sunt cele mai scumpe. Un papagal albastru din Brazilia se comercializa în 2008 la 90.000 de dolari. Doar 960 de astfel de păsări mai există în sălbăticie, se estimează.

Un kilogram de corn de rinocer costa 34,000 de dolari în 2009, pielea de tigru ajunge la 20.000 de lire sterline, iar părul de antilopă costă între 1.200 şi 12.000 de dolari.

Foto: Flickr / Marion Doss

Citiţi şi:

Puma estică a fost declarată dispărută

Ne îndreptăm spre a şasea extincţie în masă a animalelor?

Captură record la aeroport în Bangkok: 230 de animale vii în bagaje

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger