Piața Autonomă Cluj – un spaţiu liber de bani şi diviziuni sociale

1

Piaţa Autonomă Cluj funcţionează pe principiul economiei pe bază de dar, unde bunuri şi servicii sunt oferite fără vreun fel de înţelegere explicită sau aşteptări la vreo recompensă; ideal, aceste schimburi au deja loc voluntar într-o comunitate şi servesc în construirea relaţiilor sociale. Nu totul se rezumă la obţinerea unui profit sau avantaj social, majoritatea schimburilor din societate funcţionează în afara economiei de piaţă, pe principiul bunăvoinţei şi cooperării. Aşadar, ne propunem ca, sub numele de Piaţa Autonomă Cluj, să ne întâlnim în fiecare lună pentru a creea un spaţiu liber de bani şi diviziuni sociale. Aici vor avea loc ateliere, se vor oferi şi primi servicii şi bunuri la liber şi vom servi împreună o masă caldă sub egida “Hrană, nu bombe”. Vă invităm duminică, 24 februarie, la ediţia numărul 3, la sediul tranzit.ro/cluj, pe strada Samuel Brassai nr. 5, între orele 12:00-18:00.

 

 

de Piața Autonomă Cluj

 

Servicii și bunuri la liber

Prin oferirea de servicii şi lucruri la liber căutăm o alternativă la sistemul economic actual. Vrem să oferim astfel o oportunitate pentru membrii comunităţii de a împărți bunurile pe care le au în abundenţă. Prin bunuri ne referim la haine, electrocasnice, cărţi, plante etc., dar și la diverse îndeletniciri sau informații care ar putea îmbunătăţi viaţa comunităţii.

Acesta nu reprezintă în niciun caz un act de caritate, ci o încercare de a aduce aproape oameni din toate mediile sociale, de a trece peste barierele impuse de societate şi de a-i aduce pe picior de egalitate, măcar pentru câteva ore, pe toţi participanţii.

Ateliere

Atelierele sunt menite să încurajeze libera circulaţie a informaţiei prin învăţarea de lucruri şi îndeletniciri noi. Până acum, am învăţat cum să reciclăm şi să reutilizăm diferite obiecte, am făcut instrumente muzicale din ţevi, vase şi brăţări din PET-uri, ne-am inițiat în arta fotografiei şi ne-am cunoscut mai bine drepturile.

La PAC #3 vom învăţa să construim coşuleţe din ziare vechi şi să ne facem singuri semne de carte din aţă. De asemenea, la această ediţie, copiii sunt aşteptaţi la “Ştiinţa veselă”, un atelier de ştiinţă conceput special pentru ei. Ambele ateliere vor începe la ora 14:00.

Hrană, nu bombe

În cadrul fiecărei PAC se va servi mâncare vegană (şi ceai cald), pe care o vom mânca împreună pe parcursul evenimentului. Toată lumea e invitată să servească cu noi cel puţin o farfurie de mâncare şi să stea la o poveste. De ce mâncare vegană? Pentru că animalele sunt şi ele victime ale exploatării şi cruzimii în numele profitului.

Haideți să schimbăm modul în care consumăm și folosim obiectele. Nu uitați, prezența banilor NU este necesară și nici binevenită.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger