Petrolul poate fi obținut din alge

0

De-a lungul a milioane de ani, algele și alte tipuri de vegetație s-au transformat în petrol. Cercetătorii de la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) au pus la punct o metodă prin care pot obține petrol din alge doar într-o oră.

 

Deocamdată se pot procesa doar 1,5 litri de alge deodată, dar cercetătorii spun că în viitorul apropiat vor reuși să lucreze cu cantități din ce în ce mai mari. Această tehnică a mai fost încercată, doar că PNNL a îmbunătățit-o semnificativ: în primul rînd, algele pot fi procesate continuu, nu în etape. Totodată, algele nu mai trebuie să fie uscate în prealabil.

În timpul procesării, din algele prelucrate se extrag apă și alți nutrienți necesari pentru creșterea altor alge. Procedeul e ecologic, iar cantitatea de carbon eliminată de arderea petrolului e folosită în procesul de creștere a algelor. Această metodă este și sustenabilă, algele putînd fi produse permanent. ”Procedeul e oarecum similar folosirii oalei sub presiune, doar că presiunile și temperaturile pe care le folosim sunt mult mai ridicate,” explică Douglas Elliott, coordonatorul cercetării, citat de Gizmodo. ”Într-un fel, replicăm procesul prin care pământul transformă de milioane de ani algele în petrol. Doar că noi o facem mult, mult mai repede,” a mai precizat cercetătorul.
Ca la orice sursă de energie verde, viitorul ei depinde de capacitatea ei de a fi tolerată de piață.
Sursa: Gizmodo
Puteți citi și:

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger