Petrolul deversat în oceane, un pericol și pe termen lung pentru pești

0

Poluarea cu petrol este un dușman direct al peștilor și păsărilor marine: de fiecare dată când are loc o scurgere dintr-un vas ori vreun accident se întâmplă, vedem cum populațiile marine mor și ecosistemul zonelor este afectat. Dar un studiu recent arată că impactul nu este doar cel imediat, pe care îl observăm și cu ochiul liber. Scurgerile de petrol afectează populații de pești și dacă acestea sunt puțin expuse, iar efectele sunt pe termen foarte lung.

 

Studiul realizat de PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) arată că o specie de pești expusă unui nivel redus de contaminare cu petrol, un nivel nedetectabil, ca urmare a scurgerilor de petrol în adâncul apelor de anul trecut, a dezvoltat probleme care, se pare, vor afecta specia pentru decenii de acum înainte. ”Chiar dacă peștii vor fi, teoretic, ok pentru a fi consumați, pentru că nivelul de chimicale din țesuturile lor este scăzut, asta nu înseamnă că ei sunt sănătoși sau că mai au capacitatea de a reproduce normal”, explică Andrew Whitehead de la Universitatea Louisiana, unul dintre participanții la studiu.

Cercetarea a analizat, în paralel, nivelul de contaminare al apei și cel din carnea peștilor. Apa testată avea puține urme de contaminare, în vreme ce ficatul peștilor a arătat o cu totul altă poveste: capacitatea de reproducere a populației de pești studiate a fost afectată și răspunsul se afla în nivelul de chimicale din corpul acestora. ”Pești precum cei studiați (Gulf killifish) constituie hrana altor specii din apă, iar contaminarea lor are efecte de durată nu doar asupra evoluției speciei lor, ci asupra tuturor celorlalte populații de organisme marine care depind de ei”, arată studiul PNAS. Astfel, spun cercetătorii, în ciuda eforturilor duse de autorități sau de companii pentru curățarea apelor în care au loc scurgeri de petrol, astfel de accidente au urmări grave și greu de stopat, odată ce s-au produs.

 

Sursa: ENN

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger