Petrol din aer

1

O companie britanică a produs, pentru prima dată, petrol din aer. Performanța oamenilor de știință ar putea marca sfârșitul dependenței lumii de combustibilii fosili. Air Fuel Synthesis din Stockton-on-Tees, Teesside susține că a produs cinci litri de petrol din august până în prezent cu ajutorul unei mici rafinării care sintetizează combustibilul  din dioxid de carbon și vapori de apă.

 

Experții spun că incredibila reușită poate schimba jocurile în lupta pentru combaterea schimbărilor climatice și poate fi o soluție a crizei globale de energie. Compania plănuiește să construiască, în următorii doi ani, o centrală la scară comercială care să producă o tonă de petrol pe zi și să se extindă la producția de combustibil pentru avioane.

Tehnologia folosită presupune combinarea aerului cu hidroxid de sodiu, apoi electrolizarea carbonatului de sodiu rezultat  pentru a elibera dioxidul de carbon pur. Rezultatul este pus în reacție cu hidrogenul electrolizat din apă pentru a produce un amestec de hidrocarburi, condițiile reacției variind în funcție de combustibilul dorit.

Combustibilul obținut poate fi folosit în orice rezervor de petrol cu aceiași aditivi folosiți în prezent. Produsul oamenilor de știință poate fi și combinat cu benzina sau motorina.

Reprezentanții companiei spun că plănuiesc să comercializeze “petrolul din aer” începând cu 2014, iar în 15 ani speră să opereze la scară de rafinărie. Momentan, procesul este foarte scump, extragerea unei tone de dioxid de carbon costând 400 de lire sterline.

Sursa: Daily Mail


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger