Petiție împotriva ”șantajului” marilor companii care nu au respectat legea reciclării ambalajelor

1

”Marile companii din industria alimentară șantajează guvernul pentru a fugi de responsabilitatea reciclării deșeurilor pe care le produc,” arată o campanie lansată de platforma De-clic, ca urmare a mesajului lansat ieri de patronatele și sindicatele din industria alimentară, care cer demisia ministrului Mediului. Motivația din spatele patronatelor și sindicatelor vizează penalitățile ce ar urma să le fie aplicate, ca nerespectare a legislațiai actuale privind reciclarea ambalajelor. Vă invităm să citiți mai jos mesajul campaniei ”Corporația face legislația: Șantaj la PET” și să semnați petiția

Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. Orice companie care comercializează produse ambalate este obligată să recupereze deșeurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani în șir, prin înființarea de către companii a unor structuri asociative de tip Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR), care au devenit responsabile pentru recuperarea deșeurilor puse pe piață și pentru atingerea țintelor de reciclare impuse de UE.

A rezultat un cartel al marilor companii, care sub pălăria OTR-urilor au pretins atingerea țintelor de țară în reciclarea deșeurilor din ambalaje. Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pac, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken, alături de alte companii au pus bazele a nu mai puțin de 10 astfel de OTR-uri.

Anul trecut, Fondul pentru Mediu (AFM) și Parchetul au realizat în premieră inspecții financiare la OTR-uri, care au scos la iveală fraude de zeci de milioane de euro în domeniul reciclării. Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, însă la control s-a dovedit că nu erau. Au fost identificați sute de reciclatori-căpușă, care prin fraudă și fals în declarații, au reciclat sute de mii de tone de deșeuri doar pe hârtie. Toate aceste ambalaje nereciclate în realitate au sfârșit aruncate pe albiile râurilor sau în mii de gropi de gunoi în natură, provocând un real dezastru ecologic.

În acest context, România riscă declanșarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalități de până la 200.000 de euro pe zi. Prin urmare, agenții economici care nu și-au îndeplinit țintele asumate sunt obligați prin lege să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate. Aplicarea acestei măsuri de către Ministerul Mediului este acum contestată de industria de profil, deși este în vigoare de 10 ani.

Eco-rom Ambalaje (organizație de tip OTR) și alte asemenea organizații suspecte de fraudă, amenință prin companiile și patronatele membre cu creșterea prețurilor la alimente pentru a obține amnistie fiscală la plata contribuției legale către Fondul de Mediu. Pe de o parte companiile incalcă legea prin OTR-uri și compromit raportarile la UE, pe de altă parte pun presiune pe guvern prin Romalimenta și Coaliția pentru Dezvoltatea României, pentru a fi iertați de fraudă, penalități, dobânzi. Cu alte cuvinte, companiile amenință acum că cetățenii vor plăti un suprapreț pentru că ele au încălcat legea.

Semnează acum daca vrei sa nu mai vezi gunoi în natură!

 


Un comentariu

  1. Cate hotii sa mai suportam noi oamenii cinstiti si nevinovati?Sa plateasca din veniturile lor cei care au raportat doar din pix.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger