Petiţie împotriva poluării de la Târgu Mureş, cauzată de combinatul chimic Azomureş

2

Mai mulţi locuitori ai oraşului Târgu Mureş au lansat în luna iunie o petiţie adresată către Karmenu Vella, comisarul pe probleme de mediul din cadrul Comisiei Europene, prin care se cere investigarea activității combinatului chimic Azomureş, atât din punct de vedere legal cât și al protecției mediului. Combinatul funcționează zilnic la capacitate maximă, poluând orașul și localitățile din zonă cu emisii periculoase pentru sănătatea oamenilor, în special emisii de amoniac şi de azot. Deşi în această primăvară, Azomureş a primit o amendă contravenţională de 50.000 de lei pentru depăşirea emisiilor de amoniac, poluarea continuă nestingherită.

 

azom

 

Potrivit cetăţenilor care au iniţiat petiţia, ajunsă acum la peste 2.000 de semnături, combinatul este un adevărat pericol asupra mediului și sănătății populației, afirmație susținută de faptul că, numai în decursul acestui an, nivelul admis de azot a fost depășit de peste 100 de ori. Conform datelor Agenției Județene al Mediului, aceste cantități au fost cele mai mari în decursul lunilor februarie și mai, când nivelul de azot a fost de peste 6 ori mai mare decât cel permis.

Din 2011, combinatul chimic Azomureș este administrat de proprietari elvețieni, aparținând de compania Ameuropa. A fost predată de către propietarii anteriori, turci, după un profit record. În portfoliul combinatului se află produse precum îngrășămintele – azotat de amoniu, nitrocalcar, uree prill și îngrășămînt lichid UAN, îngrășăminte chimice complexe NPK prill, melamină și amoniu anhidru.

În procedeul de producție (conform datelor din 2011), este prelucrată anual o cantitate semnificativă de gaz natural, 19 milioane de metri cubi de apă și o listă lungă de ingrediente ce sunt transportate în cele 12 secții ale combinatului. Procedeele de producție și reacțiile provocate poluează atmosfera și râul Mureș din spatele combinatului cu combinații chimice precum oxid de azot (NOx), oxid de sulf (SO2), monixid de carbon (CO), dioxid de carbon (CO2) și amoniac (NH3), particule solide și combinații volatile organice.

Aceste elemente contribuie pe termen lung la dezvoltarea mai multor boli, precum boli ale căilor respiratorii (alergii, astm, broșită), chiar dacă nu s-a realizat nici un studiu de caz cu scopul de a măsura efectele acestor emisii. Pe lângă poluarea aerului, se mai enumeră și poluarea apelor, în special a râului Mureș, în care sunt eliminaţi cca. 14.2 metri cubi de reziduuri, printre care arsen, fluor, sulfaţi, azotat etc., concentrația acestora depășind adesea nivelul valorilor admise.

În urma sesizărilor, Garda de Mediu aplică în mod repetatat sancțiunile prescrise de lege, care sunt de fiecare dată achitate fără contestația condurcerii combinatului. Târgmureșenii au pornit și un grup pe pagina de socializare Facebook pe numele de OPRIȚI POLUAREA DE CĂTRE AZOMUREȘ, campanie la care sau alăturat mii de cetățeni. Totodată, un grup de oameni s-a angajat să posteze zilnic imagini pe pagina de Facebook a Ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu. Bineînțeles, mesajele sunt întotdeauna citite,  fără ca Ministrul să transmită vreun răspuns.

Reprezentanții combinatului afirmă că lucrările de modernizare vor fi efectuate până la începutul anului 2016. Cu toate astea, până atunci pot să lucreze la capacitate maximă în condițiile actuale. Aparent, pentru combinat este mai rentabil să achite în mod repetat sancțiunile decât să se conformeze regulamentului prescris de UE.

Vă puteţi solidariza cu cetăţenii din Târgu Mureş, împotriva poluării, semnând această petiţie.

Sursa şi Foto: Transindex

 


2 comentarii

  1. SEMNATI PETITIA către comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, pentru investigarea poluării produse de Azomureș. Scrieți in căsuța din dreapta ecranului, sub ”First time here”, prenumele si numele, mai jos adresa de e-mail și selectați țara. Codul poștal nu este necesar. Apăsați butonul roz ”SIGN”
    http://www.tinyurl.com/petitieazo
    Multumim!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger