Petiţie Greenpeace: Interziceţi pesticidele dăunătoare albinelor în România!

2

Săptămâna viitoare, pe 26 ianuarie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Constantin Daniel, urmează să aibă o întrevedere la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru solicitarea unei noi derogări pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide, care va expira pe 1 mai 2015, informează Greenpeace România.

 

 

România este printre singurele ţări din Uniunea Europeană care continuă să utilizeze neonicotinoide, asumându-şi, astfel, nejustificat, riscuri asupra biodiversităţii şi productivităţii sectorului agricol românesc. Greenpeace România a lansat o petiţie online adresată ministrului Constantin Daniel. Iată, mai jos, textul petiţiei pe care suntem invitaţi să o semnăm în număr cât mai mare:

 

“Stimate Domnule Ministru,

România este printre singurele ţări din Uniunea Europeană care continuă să îşi asume nejustificat riscuri economice şi de securitate, într-un domeniu fundamental precum agricultura, prin continuarea folosirii neonicotinoidelor.

Există alternative viabile la aceste substanţe dăunătoare, pe care vă rog să le luaţi în considerare. Având în vedere că folosirea neonicotinoidelor imidacloprid, tiametoxam şi clotianidin la nivelul Uniunii Europene este interzisă şi având cunoştinţă despre riscurile folosirii acestor substanțe, vă solicit să vă conformaţi legislaţiei europene şi să nu solicitaţi încă o derogare nejustificată în acest sens”.

 

Deşi Comisia Europeană a impus, la sfârşitul anului trecut, o interdicţie de doi ani în ceea ce priveşte folosirea pesticidelor neonicotinoide, România a obţinut o derogare pentru a utiliza substanţe chimice interzise în UE pe culturi de rapiţă care se întind, în total, pe 200.000 de hectare. În ciuda studiilor care arată că dispariţia albinelor din cauza pesticidelor este o realitate, în ţara noastră se folosesc în continuare substanţe care distrug polenizatorii, organisme de care depinde o treime din întreaga noastră alimentaţie.

 

Mai multe detalii în articolul: România foloseşte pesticide interzise în UE, care dăunează grav populaţiilor de albine.

 

Puteţi citi şi:

Autorităţile, despre problema albinelor: “Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative de tratare a dăunătorilor”

România întârzie interzicerea unor pesticide periculoase pentru albine

Noi dovezi: pesticidele cauzează dispariţia albinelor şi afectează alte specii


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger