Peștii piranha mai mult latră decât mușcă

0

Afirmația nu este una metaforică, dat fiind că este cunoscută ferocitatea peștilor pirahna, ci se referă chiar la modul în care acești pești comunică între ei. Astfel, scot sunete care îi ajută să ”discute” ca și grup, dar și sunete care sunt menite să intimideze adversarii (o tactică preferată luptei directe).

 

Un studiu publicat de revista Journal of Experimental Biology, citat de BBC, arată că peștii pirahna scot anumite sunete mai ales când sunt puși în fața unei confruntări, ca să își sperie rivalii. Aceste sunete au fost înregistrate cu microfoane subacvatice de către cercetători și apoi analizate. Oamenii de știință spun că fiecare sunet din cele trei distinse pare să conțină un mesaj diferit. Coordonatorul cercetării, profesorul Eric Parmentier (Universitatea Liege, Belgia), este un specialist (și un pasionat) al studiului modalității de comunicare la pești. El era sigur că și pirahna au această capacitate. ”Dacă înțelegem comportamentul asociat sunetelor, la pești, poate vom reuși să înțelegem marea și să explicăm pescarilor când e cel mai bun moment pentru pescuit, spre exemplu”, a explicat acesta.

Unul din sunetele înregistrate la pirahna a fost asemuit unui lătrat și apărea în momentul în care peștii erau puși față în față, într-o confruntare fără luptă. Celelalte două sunete era similare unei percuții și apăreau în cazul unei urmăriri sau în cazul luptei (dintre membrii aceluiași grup) pentru mâncare. ”Pentru animale, în general, este mai eficient, din punct de vedere al consumului de energie, să facă mult zgomot pentru a intimida decât să se implice într-o luptă directă. Și în cazul pirahna vorbim de același lucru, mai degrabă latră decât mușcă”, a explicat cercetătorul belgian. Pasul următor acestei descoperiri este studierea peștilor pirahna în habitatul lor natural, adică Amazon. Aici, cercetătorii speră să descopere mai multe informații despre ”repertoriul acustic” al micilor prădători.

 

Sursa: BBC Nature

Foto: Wikipedia


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger