Peștii de apă dulce sunt cea mai periclitată categorie de animale de pe planetă, peste o treime dintre aceștia fiind pe cale de dispariție, arată un nou studiu realizat de cercetătorii britanici.
Printre cei mai amenințați se numără țiparul european, păstrăvul de Shetland și alții care sunt izolați în ape îndepărtate din Țara Galilor și Scoția.
Sturionul se află, de asemenea, pe lista peștilor pe cale de dispariție. Acesta furnizează cel mai scump caviar din lume. Somnul de Mekong sau pisica de mare, care pot ajunge la o lungime de 4 metri, sunt pe cale de dipariție.
Oamenii de știință dau vina pe activitățile umane precum pescuitul excesiv, poluare și construcții pentru periclitarea habitatului peștilor. Ei avertizează că pierderea atâtor specii va avea implicații asupra oamenilor. Doar în Africa, 7.5 milioane de oameni se bazează pe peștii de apă dulce pentru hrană și venituri.
Starea precară a speciilor este scoasă la iveală de rezultatele intermediare a Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
“Din cele 6.585 de specii analizate, 36% sunt amenințate”, spune dr. William Darwall, reprezentant al IUCN. Acesta adaugă că peștii de apă dulce sunt cea mai periclitată categorie de animale, în condițiile în care 21% dintre mamifere sunt pe cale de dispariție și 12% dintre păsări.
“Din păcate, situația nu se va îmbunătăți întrucât nevoia oamenilor de apă, energie și mâncare va continua să crească, iar apele vor fi exploatate pentru aceste nevoi”, adaugă cercetătorul.
Foto: Flickr / sapienssolutions
Sursa: Telegraph
Un comentariu
Pingback: Az édesvízi halak a leginkább veszélyeztetettek » Think Outside The Box